Αρθρογραφία


Η Κρήτη εκπέμπει SOS!

Τρούμπα Ιωάανα | 28/10/2022

                                                                                                                      Η Κρήτη εκπέμπει SOS!

Γράφει η Ιωάννα Τρούμπα

Μέλος ΕΣΗΤΛΣΥΜ

Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 ένα κύμα κακοκαιρίας ξέσπασε στο νησί της Κρήτης όπου προκάλεσε πολλές καταστροφές ανθρώπινες απώλειες. Η ραγδαία αλλαγή του καιρού έφερε «πονοκέφαλο» στις περιοχές της Αγίας Πελαγίας και της Λυγαριάς του Δήμου Μαλεβιζίου Ηρακλείου. Η βιβλική καταστροφή πέρασε και από τη Σητεία όπου οι ζημιές ήταν αμέτρητες. Εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις καταστράφηκαν ολοσχερώς. Πολλά αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και κατέληξαν στη θάλασσα.

 Αρχικά, 3 ήταν οι επιβαρυντικοί παράγοντες για το φαινόμενο αυτό. Πρώτον, η ένταση της βροχόπτωσης, δεύτερον η «εξαφάνιση» της κοίτης και της πλημμυρικής έκτασης του ρέματος και τρίτον η αναποτελεσματικότητα του «κλειστού» αγωγού παροχέτευσης του νερού. Σύμφωνα με τους ειδικούς καταιγίδες σαν αυτή με τέτοια ένταση δημιουργούν προβλήματα σε περιοχές που έχουν μικρές λεκάνες απορροής που είναι αρκετά ευαίσθητες. Στην συγκεκριμένη περιοχή οι διαδρομές των νερών έχουν χτισμένη την κοίτη τους επομένως έχει μειωθεί αρκετά η παροχετευτική τους ικανότητα. Τέλος, το πιο σημαντικό για την καταστροφή αυτή ήταν πως ένα τμήμα του ρέματος καλύπτεται από πλακοσκεπή αγωγό δηλαδή στο σημείο αυτό υπάρχει ένα ημιτελές έργο το οποίο δεν μπορεί να πάρει μεγάλη ποσότητα νερό. Αυτά ανέφεραν σε ομιλία τους οι δήμαρχοι με τους πολίτες να εκφράζουν την αγανάκτηση τους, το θυμό τους και νααπορούν γιατί οι διαβεβαιώσεις τους περί ετοιμότητας κρατικού μηχανισμού έμειναν μόνο στα λόγια.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρθηκε υπήρχαν και ανθρώπινες απώλειες με πρώτο έναν 50χρονο, πατέρα δυο ανήλικων παιδιών , ο οποίος οδηγούσε το αυτοκίνητο του όταν παρασύρθηκε από τον χείμαρρο. Δεύτερο θύμα ήταν μια 48χρονη μητέρα δυο παιδιών η οποία βρέθηκε από τον άντρα της όπου ο ίδιος βούτηξε στα λασπόνερα προκειμένου να την σώσει.

Από την άλλη μεριά, στη Σητεία οι ζημίες φαίνονται να είναι κατά πολύ μεγαλύτερες. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε η περιοχή και σε σχετική απόφαση την οποία υπογράφει ο Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου αναφέρεται: «Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του ΔήμουΣητείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, της Περιφέρειας Κρήτης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 15-10-2022 στην παραπάνω περιοχή».Επίσης, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν η Δημοτική Ενότητα Τυλίσου και η Δημοτική Ενότητα Κρουσώνα του Δήμου Μαλεβιζίου η οποία θα ισχύει, τουλάχιστον, μέχρι και τις 17 Απριλίου 2023. Παράλληλα, για την Δημοτική Ενότητα Γαζίου του Δήμου Μαλεβιζίου που είναι ήδη κηρυγμένη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την περασμένη άνοιξη, υπάρχει η δυνατότητα παράτασης πριν την ημερομηνίας λήξης, μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου Μαλεβιζίου και σχετική εισήγηση της Περιφέρειας Κρήτης.

  Τέλος, να αναφερθεί πως στις πληγείσες περιοχές μετέβηκε κυβερνητικό κλιμάκιο και πραγματοποίησε αυτοψίες. Πιο συγκεκριμένα, στην Κρήτη παραβρέθηκανο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και ο αρμόδιος για θέματα φυσικών καταστροφών, Χρήστος Τριαντόπουλοςόπου σε σχετικές τους ανακοινώσεις είπαν:

«Θα δοθούν 6.000 ευρώ άμεσα σε κάθε πληγέντα στις περιοχές Αγ. Πελαγίας, Λυγαριάς και Παλαιοκάστρου και 400.000 στον δήμο Μαλεβιζίου για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και του δικτύου ύδρευσης» Χ.Τριαντόπουλος

«Εμείς σαν Υπ. Εσωτερικών θα διαθέσουμε άμεσα 400.000€ στον δήμο Μαλεβιζίου για να προχωρήσει τους καθαρισμούς και τις απαραίτητες παρεμβάσεις για να είναι λειτουργική η πόλη και η κοινότητα» Σ.Πέτσας.

Ας ελπίσουμε να επουλωθούν όλες οι ζημιές στην Κρήτη και η κυβέρνηση να πάρει επιτέλους όλα τα απαραίτητα μέτρα σε κάθε δήμο και νομό ώστε να μην δούμε ξανά τέτοιες καταστροφές.

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: