Αρθρογραφία


Με τις πολιτικές μας ενισχύουμε το εισόδημα των πολιτών και αντιμετωπίζουμε την ακρίβεια

Τάσος Γαϊτάνης | 30/04/2022

Με τις πολιτικές μας ενισχύουμε το εισόδημα των πολιτών και αντιμετωπίζουμε την ακρίβεια

Του Τάσου Γαϊτάνη Εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ

Από την πρώτη στιγμή των ενεργειακών ανατιμήσεων, το Σεπτέμβριο του 2021, η κυβέρνηση κινήθηκε άμεσα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, εφαρμόζοντας πολιτικές στήριξης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων προκειμένου να καλυφθεί σημαντικό μέρος των ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες. Παράλληλα, βρίσκονται σε εφαρμογή μέτρα για την αναχαίτιση των φαινομένων αισχροκέρδειας.

Πιο συγκεκριμένα έχουν ήδη υλοποιηθεί ή θα υλοποιηθούν μέτρα σχεδόν 4 δισ. ευρώ και τα οποία κινούνται πάνω σε τρεις άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά τη συνέχιση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου, ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με την οικονομική ενίσχυση που θα δοθεί στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας και σε αγρότες και ο τρίτος άξονας αφορά την επιδότηση στην τιμή των καυσίμων.

Παράλληλα όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση τα 2,5 τελευταία χρόνια έχει ενισχύσει σημαντικά το εισόδημα των πολιτών. Έτσι έχουν μειωθεί 57 φόροι, ενώ οι τρεις τελευταίοι προϋπολογισμοί που έχουν ψηφιστεί δεν έχουν επιβάλει κανένα νέο φόρο ή αύξηση υπάρχοντος.  Άλλωστε και στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πιστοποιείται η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 4,7% για το 2021, ενώ σήμερα, έχουμε τον υψηλότερο αριθμό εργαζομένων από το 2010. Και φυσικά έρχεται και νέα σημαντική αύξηση, η δεύτερη μέσα στο έτος, του κατώτατου μισθού από τον επόμενο μήνα.

Από την άλλη για να χτυπηθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας η κυβέρνηση αποφάσισε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Μπήκε «κόφτης» στο περιθώριο μικτού κέρδους για την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή. Το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προϊόντος δεν μπορεί να υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2021.

Επίσης, αναμένεται να θεσμοθετηθεί άμεσα διάταξη που θα ορίζει πλαφόν 3% στην αύξηση των ενοικίων των επαγγελματικών μισθώσεων, για όλο το 2022, έτσι ώστε να προστατευτούν οι επιχειρήσεις από υπέρογκες αυξήσεις ενοικίων. Ταυτόχρονα μελετάται η θέσπιση ειδικής ρύθμισης, στα πρότυπα της διάταξης για τον covid-19, ώστε να μπορεί η Γενική Γραμματέα Καταναλωτή να δημοσιοποιεί τις επωνυμίες των επιχειρήσεων στις οποίες καταλογίζονται πρόστιμα για λόγους αισχροκέρδειας.

Σε επίπεδο ελέγχων για αισχροκέρδεια, τον τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί 3,5 χιλιάδες και έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Παράλληλα, βρίσκεται σε ισχύ διαδικασία όπου επιβάλλει στενή παρακολούθηση των αποθεμάτων σε επτά κατηγορίες βασικών προϊόντων.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία της κατάστασης εξαιτίας κυρίως εξωτερικών πληθωριστικών πιέσεων. Όμως η κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στους πολίτες ενισχύοντας το εισόδημα τους, μειώνοντας φόρους και δίνοντας ταυτόχρονα τη μάχη απέναντι στην ακρίβεια, με έργα και όχι με κούφια λόγια και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Μόνο υπεύθυνες πολιτικές!Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: