Αρθρογραφία


Πολιτική Προστασία

Ροδοπουλος Νικόλαος | 28/12/2021

                                                                                                                                    Πολιτική Προστασία

Γράφει ο Νίκος Ροδόπουλος*

Η μεγάλη οικολογική καταστροφή συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και δυστυχώς με στρατηγικό σχέδιο. Αντί λοιπόν να σκύψουμε επάνω σε μια πρωτόγνωρη για τη χώρα μας κατάσταση και να βρούμε όχι μόνο τα αίτια και τους υπεύθυνους αλλά κυρίως λύσεις για την επόμενη ημέρα, εμείς αναλωνόμαστε για άλλη μια φορά σε απείρου κάλους διαξιφισμούς.

Οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο μικροκλίμα της χώρας μας θα είναι τεράστιες και η αντιμετώπιση θα είναι δύσκολη και μακρόχρονη. Η Πολιτική Προστασία στάθηκε και στέκεται όρθια σε μια απόλυτα χαοτική και ανεξέλεγκτη κατάσταση, προσπαθώντας να επιλύσει τα παρουσιαζόμενα συμβάντα, ώρα με την ώρα, μέρα με την μέρα. Όπως και να το κάνουμε δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό που μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή. Η μεγάλη πίεση που ασκείται στον κρατικό μηχανισμό και το βάρος που πέφτει στις πλάτες των υπευθύνων είναι τρομακτικό.

Σήμερα είναι η στιγμή να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη επόμενης ημέρα, την ημέρα δημιουργίας ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας δομημένο σε τρείς βασικούς άξονες:

  •  Πρόληψη (ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων)
  •  Επέμβαση (ετοιμότητα του μηχανισμού)
  • Αποκατάσταση (επεξεργασία των δεδομένων, κατανόηση της υφιστάμενης κατάστασης και σχεδιασμός ρεαλιστικών δράσεων)

Οι τρεις άξονες ολοκληρώνουν τον κύκλο της Πολιτικής Προστασίας, πάνω στον οποίο και σε κάθε δράση πρέπει να αναπτυχθεί ένα δομημένο σύστημα ανθρώπων ειδικών (εμπειρογνωμόνων) που συνεχώς θα μελετούν και θα επικαιροποιούν κάθε ενέργεια ανάλογα τις εκάστοτε συνθήκες. Οι εμπειρογνώμονες πρέπει να προέρχονται από διαφορετικές ειδικότητες, ξεκινώντας από τους επιστήμονες της κλιματικής αλλαγής (η οποία ανάλογα τις όποιες καταστροφές αλλάζει στιγμιαία), τους δασονόμους, γεωπόνους, μετεωρολόγους, πολιτικούς μηχανικούς, πολεοδόμους, χωροτάκτες αλλά και τους Logisticians (για τον σχεδιασμό των απαιτούμενων πόρων) καθώς και τους ανθρώπους της τεχνολογίας (την χρήση και προσαρμογή των νέων τεχνολογιών).

Στο κέντρο της Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται ο Πολίτης. Αυτός που προστατεύεται αλλά και ταυτόχρονα αποτελεί ενεργό κρίκο στην αλυσίδα μιας βιώσιμης χώρας. Ο Πολίτης ως Εθελοντής, χρειάζεται εκπαίδευση, δεν απαιτείται μόνο η συμμετοχή του ή η αυτοθυσία του. Η «στάση ζωής» του σύγχρονου πολίτη δεν μπορεί να αλλάξει από την μία μέρα στην άλλη. Η νοοτροπία αναμονής του κράτους αντί της συμμετοχής στην πρόληψη, την επέμβαση και την αποκατάσταση πρέπει να ξεκινήσει από τις μικρές ηλικίες. Μια συνεχιζόμενη εκπαίδευση στις τοπικές κοινωνίες που γνωρίζουν πολύ καλύτερα τις ιδιομορφίες της περιοχής τους.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Α & Β Βαθμού) οφείλει να συμμετέχει στον τοπικό αλλά και κεντρικό σχεδιασμό, οργανωμένα και με υπευθυνότητα και μακριά από την γνωστή κουλτούρα της επικοινωνιακής πολιτικής. Για αυτό το λόγο απαιτείται να κλείνει ο κύκλος της Πολιτικής Προστασίας με την Εθνική Διοίκηση (Πολιτεία), ως ρυθμιστή και εγγυητή του Ολιστικού Στρατηγικού Σχεδίου.

Τελικά είναι πλέον σαφές ότι δεν φταίνε οι ανεμογεννήτριες. Αλλού πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας και αλλού να ζητήσουμε λύσεις. Πάνω από όλα όμως πρέπει να μάθουμε να συμμετέχουμε.

*Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος OnLine Data AE, Executive Director YES Advisory

  Μέλος Γενικού Συμβουλίου ΣΕΒ Επιστημονικός Σύμβουλος ΕΒΕΠ

 



Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: