Αρθρογραφία


Το όνομα Βοηθά και Πονάει

Πολυχρόνης Ντάγιος | 20/01/2020

Το όνομα Βοηθά και Πονάει

Γράφει ο Πολυχρόνης Ντάγιος

Μέλος ΕΣΗΤΛΣΥΜ

 

Για μερικές πολιτικές οικογένειες, όπως των Παπανδρέου, Καραμανλή, Ζαίμη, Ράλλη, Βενιζέλου, Μητσοτάκη, Κεφαλογιάννη, Βαρβιτσιώτη και άλλες, η πολιτική τρέχει στο ''αίμα τους'' και κάθεται στους σβέρκους μας. Αλλά όπως δείχνει η ιστορία, όποιος προέρχεται από μια ισχυρή πολιτική οικογένεια δεν σημαίνει ότι μπορεί να έχει απευθείας εισιτήριο για την ''κορυφή''.

"Το όνομα Βοηθά και πονάει, είναι ένα δίκοπο σπαθί". Βοηθά αρχικά τον υποψήφιο με την αναγνώριση ονόματος και το πιο σημαντικό με τη συγκέντρωση κεφαλαίων ... αλλά πολλοί ψηφίζουν και εναντίον του παιδιού λόγω του ονόματος που φέρει.

Τα παιδιά των πολιτικών οικογενειών κληρονομούν ένα θησαυροφυλάκιο επαφών, εκστρατείες και συχνά εγκρίσεις, αλλά τα οφέλη έχουν τα όριά τους. Συμπεραίνουμε ότι ένα εμπορικό σήμα - ένα διάσημο οικογενειακό όνομα - αποκτά ένα βήμα πάνω στην πολιτική σκάλα χωρίς να το αξίζει απαραίτητα. Για εκείνους τους ''διαδόχους'' που καταφέρνουν να ανέβουν στην εξουσία, η και να πραγματοποιήσουν νίκη σε εκλογές μπορεί να μετατραπεί πιο πολύ σε βάρος περισσότερο από όφελος, διότι με ένα αναγνωρίσιμο όνομα έρχεται μια κληρονομιά - και η πίεση για την υπεράσπισή της.

Στην Ελλάδα μέχρι τώρα επιβεβαιώνεται η παταγώδης αποτυχία στη πλειοψηφία των ''διαδόχων'' και μάλιστα με καταστροφικές συνέπειες και καταδικαστική κληρονομιά στον Ελληνικό Λαό για δεκαετίες , απο τρεις τουλάχιστον ''διαδόχους'' και από τις δύο πολιτικές πλευρές.

Η πλειοψηφία των γόνων πολιτικών τζακιών είναι παιδιά που μεγάλωσαν μέσα στις ανέσεις και την ασφάλεια, είναι παιδιά που πιθανώς να μη χρειάστηκε ποτέ να εργαστούν, είναι παιδιά που ποτέ δε γνώρισαν τα προβλήματα , τις δυσκολίες και την καθημερινότητα των πολιτών , αλλά για ένα περίεργο λόγο δικαιωματικά(για τους ίδιους) και με την πραγματικά αδικαιολόγητη και ανυπόστατη επικύρωση του Λαού , καλούνται να τα αντιμετωπίσουν και να τα λύσουν.

Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες σε θέσεις Χώρα σε νεποτισμό και οικογενειοκρατία. Ο νεποτισμός είναι μια μορφή διαφθοράς. Η μαζικότητα, όμως, που τον χαρακτηρίζει στη χώρα μας προδίδει έναν κυνισμό που προέρχεται από ανασφάλεια του ατόμου λόγω έλλειψης της αναμενόμενης προστασίας από την οργανωμένη κοινωνία. Ο κυνισμός αυτός είναι «ορθολογικός»: σε ένα μη κράτος δικαίου ο πολίτης καταφεύγει, για την επιβίωσή του, στην προστασία του πολιτικού και ο πολιτικός την προσφέρει αγοράζοντας την ψήφο του. Οι πολιτικοί είχαν την προσωπική τους πελατεία που την κληροδοτούσαν στα παιδιά τους, ακόμα και όταν άλλαζαν κόμμα.

Οι πολιτικές οικογένειες φροντίζουν να ''μεγαλώνουν'' προς πάσα κατεύθυνση όχι μόνο αρχηγοί κομμάτων, πρωθυπουργοί , υπουργοί και βουλευτές, είναι και όλοι οι διορισμένοι σε δημόσιες υπηρεσίες, υπουργεία, δήμους και άλλα πολλά οφίτσια.

Δυστυχώς αυτές οι τακτικές αντί να είναι παράδειγμα προς αποφυγή και καθολικά καταδικαστέες είναι κάτι που προσπαθεί να μιμηθεί ακόμα και απλός κόσμος που μπορεί να έχει μπαμπά ή μαμά που να έχουν διατελέσει από βουλευτής ,δήμαρχος, αντιδήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος ως και υπάλληλος δήμου ή υπουργείου και φαντασιώνονται τις καρέκλες και τα αξιώματα χωρίς κόπο, αβίαστα.

Ο νεποτισμός και η οικογενειοκρατία , από κάπου συντηρούνται...

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: