Αρθρογραφία


Περί Άνοιας…

Πετροπούλου Αγγελική | 24/10/2015

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας Alzheimer (21η Σεπτεμβρίου) ας πούμε λίγα πράγματα για το κλινικό φάσμα που λέγεται  Άνοια.

Πρώτα απ όλα στατιστικά :

Σύμφωνα με νέα έκθεση που εκπονήθηκε από το Διεθνή Οργανισμό για το Αλτσχάιμερ περισσότεροι από 46 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από άνοια. Η έκθεση υποδεικνύει ότι οι πάσχοντες έχουν αυξηθεί δραματικά από το 2009 (35 εκατ.) και ο αριθμός αυτός ενδέχεται να διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Το 58% προέρχονται από αναπτυσσόμενες χώρες και μέχρι το 2050 αναμένεται ότι το 68% των ατόμων με άνοια θα προέρχονται από χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματοςς δηλαδή χώρες όπου οι υπηρεσίες περίθαλψης είναι περιορισμένες και οι πληθυσμοί γερνούν με ταχύτερο ρυθμό.  Σας θυμίζει κάτι αυτό το τελευταίο;  Αν η απάντηση είναι όχι τότε ίσως θα σας χρειαζόταν ένα τέστ μνήμης, γιατί πιθανότατα η επαφή σας με την πραγματικότητα στη χώρα μας είναι περιορισμένη.

Ας προχωρήσουμε λοιπόν να δούμε τι είναι Άνοια.

Ο όρος αυτός καλύπτει ένα ευρύ φάσμα κλινικών διαταραχών με κύριο σύμπτωμα τη διαταραχή της μνήμης, αλλά αφορά και άλλες νοητικές λειτουργίες όπως προσοχή, προσανατολισμός και συγκέντρωση. Πολλές φορές, ιδίως σε αρχικά στάδια εμφανίζονται μόνο διαταραχές από τη συμπεριφορά ενός ανθρώπου, δηλαδή κάποιος αρχίζει να κάνει πράγματα που δεν έκανε ποτέ και αυτό πρέπει να βάλει το περιβάλλον σε υποψίες και να ζητήσει συμβουλευτική γι αυτό το θέμα. Η αιτιολογία της νόσου δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, το τελικό αποτέλεσμα όμως είναι η ατροφία του εγκεφάλου και η συνεπακόλουθες επιπτώσεις στις νοητικές λειτουργίες αλλά και στην κινητικότητα ενός ανθρώπου οδηγώντας τον στα τελικά στάδια μόνιμα στο κρεββάτι.

Ποιες ασθένειες περιλαμβάνει ο όρος Άνοια ;

Τη γνωστή μας νόσο Alzheimer (AD), την άνοια της νόσου Parkinson (PD), τη νόσο με σωμάτια Lewy (LBD), την αγγειακού τύπου άνοια (που σχετίζεται με την ύπαρξη αγγειακών παραγόντων κινδύνου όπως η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερχοληστερολαιμία, καρδιολογικά προβλήματα, κυρίως αρρυθμίες και ο υποθυρεοειδισμός. Εδώ, πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχει ένα κλινικό σύνδρομο που λέγεται  Ήπια Γνωστική Διαταραχή ( που είναι μια «γκρίζα ζώνη» όπου υπάρχουν μεν διαταραχές αλλά έχουν παγιωθεί οι επιπτώσεις στη λειτουργικότητα του ατόμου, εξού και μας δίνεται η δυνατότητα αποτελεσματικότερης παρέμβασης.

 Γι αυτό είναι  πολύ σημαντική η ευαισθητοποίηση όλων μας, ώστε με τα πρώτα σημάδια αλλαγής σε έναν αγαπημένο μας άνθρωπο, αλλά και βέβαια στον εαυτό μας τον ίδιο, να ζητάμε συμβουλή ειδικού γιατρού. Ένα διαγνωστικό τέστ και κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις είναι αρκετές για τη διάγνωση και έναρξη παρέμβασης όχι μόνοο φαρμακευτικά αλλά και με εκπαίδευση του ασθενούς και του περιβάλλοντος του σε υιοθέτηση συγκεκριμένων συνηθειών. Η παρέμβαση εξασφαλίζει μια καλύτερη πορεία αλλά δεν αναιρεί τις υπάρχουσες βλάβες στον εγκέφαλο. Γι αυτό πρόληψη (υιοθέτηση υγιεινών συνθηκών ζωής), έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση οργανικών παθήσεων, φυσική άσκηση και κοινωνικοποίηση (τι Έλληνες είμαστε;), αποτελούν ισχυρούς συμμάχους σ’αυτό τον αγώνα.

 

 

 

Αγγελική Γ. Πετροπούλου

Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπεύτρια

Ζαΐμη 43Β, Παλαιό Φάληρο

210-9319040


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: