Αρθρογραφία


Με καταλύτη τα νέα πρόσωπα και εγγυητή τη συλλογική δράση

Παυλόπουλος Θέμης | 28/10/2022

Με καταλύτη τα νέα πρόσωπα και εγγυητή τη συλλογική δράση

 

Γράφει ο  Θέμης Παυλόπουλος*

Η τρέχουσα δημοτική θητεία οδεύει προς τη λήξη της και μαζί κλείνει τον κύκλο της η παρούσα Δημοτική Αρχή. Μια Δημοτική Αρχή ασθμαίνουσα και βαθιά διαιρεμένη, η οποία μάταια προσπαθεί από τη μία να διαχειριστεί τις έριδες στο εσωτερικό της και από την άλλη να απαντήσει στα ζητήματα της καθημερινότητας του δημότη.

Η εικόνα εγκατάλειψης που επικρατεί στο Δήμο της Νέας Σμύρνης είναι αδιάψευστη: ανεπαρκής αντιμετώπιση του ζητήματος της σχολικής στέγης, παραμέληση των γειτονιών της πόλης -τόσο σε όρους καθαριότητας όσο και σε όρους υποδομών- χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης, δραματική μείωση των ελεύθερων χώρων και του αστικού πρασίνου, μηδαμινός ψηφιακός μετασχηματισμός και ανύπαρκτη αξιοποίηση των εργαλείων της έξυπνης πόλης, συνεχής απαξίωση των αθλητικών χώρων, ελλιπείς πολιτικές για την προσβασιμότητα και ισότιμη ένταξη των ανάπηρων στην τοπική κοινωνία, απουσία ολοκληρωμένης φροντίδας των αδέσποτων ζώων.

Εξίσου σημαντικά όμως είναι και τα ζητήματα θεσμικής τάξης:  καταστρατήγηση της απλής αναλογικής στην πράξη, εργαλειοποίηση του πλαισίου διεξαγωγής των δημοτικών συμβουλίων (με βάναυση διακοπή των συνεδριάσεων ή αναβολές θεμάτων όποτε δεν “βγαίνουν τα κουκιά”), μεταφορά σχεδόν του συνόλου των αρμοδιοτήτων του Δημάρχου στον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, απευθείας αναθέσεις και φωτογραφικοί διαγωνισμοί  (με τυπική νομιμοφάνεια και ελλιπή αιτιολόγηση).  Η εικόνα που συντίθεται είναι εικόνα παραμέλησης και θεσμικής διολίσθησης.

Όλα αυτά δεν ήρθαν ουρανοκατέβατα. Οι αιτίες και οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες και έχουν αμιγή πολιτικό χαρακτήρα. Και φυσικά έχουν το όνομα της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, που αντί να ασκεί πολιτική διαχειρίζεται διεκπεραιωτικά την καθημερινότητα του δημότη, κάνοντας το αυτονόητο να φαίνεται εκδούλευση και τη συνολική λειτουργία της πόλης ολοένα και χειρότερη. Μια Δημοτική Αρχή που αντί να ανταποκρίνεται στον ρόλο της, ως αιρετής διοίκησης, τον παραδίδει άνευ όρων σε μη εκλεγμένα πρόσωπα. Μια Δημοτική Αρχή που ποντάρει στην ανάθεση και τον αναχωρητισμό. Μια Δημοτική Αρχή που έχει μεταλλαχθεί σε ένα μόρφωμα χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, καθώς έχει διαρραγεί πλήρως το κοινωνικό της συμβόλαιο με τους πολίτες.

Επιπλέον, είναι ευνόητο ότι οι ευθύνες του πολιτικού προσωπικού που διοίκησε τον Δήμο της Νέας Σμύρνης είναι διαχρονικές και  ξεπερνούν την τρέχουσα δημοτική περίοδο. Είναι “πάνω-κάτω” το ίδιο προσωπικό το οποίο, μολονότι ετερόκλητο πολιτικά, διοίκησε με διαφορετικές συνθέσεις όλη την τελευταία δεκαπενταετία και σε μεγάλο βαθμό βρίσκεται στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής της πόλης μέχρι σήμερα, εξακολουθώντας να επιφυλάσσει για τον εαυτό του ρόλο πρωταγωνιστή.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η πολιτική αλλαγή είναι πλέον αναγκαία. Καταλύτης  θα είναι νέα πρόσωπα με σύγχρονες ιδέες, προοδευτική σκέψη και κουλτούρα συνεργασίας, απαλλαγμένα από τους παραγοντισμούς και τα μικροπολιτικά βαρίδια του παρελθόντος. Εγγύηση για τον μετασχηματισμό είναι η ίδια η δημοκρατική λειτουργία και οι συλλογικές διαδικασίες. Η Στροφή Νέας Σμύρνης, συλλογικότητα η ίδια, με εμπειρία δεκατεσσάρων χρόνων δράσης, μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο φέρνοντας στο προσκήνιο πρόσωπα που θα διαμορφώσουν την επόμενη μέρα της πόλης. Μέσα από τη συλλογική της λειτουργίααποτελεί την καλύτερη απάντηση απέναντι στη φθορά και τη συντήρηση στη Νέα Σμύρνη, έτοιμη, στην ιστορική στιγμή των επόμενων εκλογών, να διασφαλίσει την καλυτέρευση της ζωής των πολιτών της.

*Ο Θέμης Παυλόπουλος είναι Επικεφαλής Δημοτικός Σύμβουλος

της Δημοτικής Κίνησης “Στροφή Νέας Σμύρνης”

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: