Αρθρογραφία


Ένα αποτρόπαιο έγκλημα φωτίζει τις σκοτεινές πλευρές της Πλατείας

Μουζάλας Μάριος | 28/01/2023

Σοκ προκάλεσε η μαφιόζικη δολοφονία στην κεντρική πλατεία. Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας απαιτεί πολλαπλές δράσεις σε διάφορα επίπεδα (οικονομία, δικαιοσύνη, αστυνόμευση, κοινωνική πολιτική, παιδεία, σωφρονιστικό σύστημα κ.ά.). Ας σταθούμε σε δύο μόνο παράγοντες: την Αστυνόμευση και το Χώρο (δομημένο περιβάλλον) που διεπράχθη το έγκλημα.
Δολοφονίες, ληστείες, έμφυλη βία, παραβατικότητα, ρατσιστικά εγκλήματα, σκάνδαλα, αποτελούν καθημερινά πρωτοσέλιδα. Η εγκληματικότητα σε έξαρση.
Αποστολή της αστυνομίας είναι η ασφάλεια του πολίτη με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων του. Η αυθαιρεσία, η καταστολή, η αστυνομοκρατία δε στοχεύουν στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας (συχνά την εισάγουν και στην Αστυνομία), αλλά είναι μία ακόμη μορφή βίας. 
Το Μάρτιο του 2021, με καθολική συμμετοχή και μεγαλειώδη πορεία, οι δημότες μας καταδίκασαν τις παραπάνω πρακτικές.
Η απόδοση τής, κατά γενική ομολογία, ελλιπούς αστυνόμευσης στο «φοβικό σύνδρομο» (Θεοδωρικάκος και σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής) που τάχα προκάλεσαν οι κινητοποιήσεις στους αστυνομικούς, μεταφέρει ξανά την ευθύνη από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, στους πολίτες.
Σε ένα δύσοσμο περιβάλλον με υποκλοπές, σκάνδαλα, συμμετοχή αστυνομικών σε ρατσιστικά εγκλήματα και κυκλώματα πορνείας, κλονίζεται η αναγκαία σχέση εμπιστοσύνης πολίτη-αστυνομίας. Δημιουργούνται εμπόδια και για όσους αστυνομικούς προσπαθούν να τιμήσουν το ρόλο τους.
Αν η Αστυνόμευση γενικότερα, αποτελεί Κεντρικό ΠολιτικόΠρόβλημα, παραμένει το ερώτημα: Ο Δήμος τι πολιτικές οφείλει να ασκήσει;
Στο ειδικό Δημοτικό Συμβούλιο, από Δημοτικούς Συμβούλους (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης), ακούστηκαν παραδοχές στο όριο της καταγγελίας. Προστασία, Διακίνηση, Παραβατικότητα, ευδοκιμούν στην κεντρική πλατεία.
- ποιος μαθητής, ήδη από το Γυμνάσιο, δε γνωρίζει πού γίνεται διακίνηση;
- ποιος γονιός δεν ανησυχεί έως ότου επιστρέψει το παιδί του και δεν το συμβουλεύει ποια μέρη της πλατείας να αποφεύγει;
- ποιος από εμάς δεν άκουσε, έστω μία, ιστορία προστασίας καταστημάτων;
Στην Αρχιτεκτονική (και όχι μόνο) υπάρχει μία βασική αρχή. Το Δομημένο Περιβάλλον γεννά αποτελέσματα. Θετικά και Αρνητικά.
Η πλατεία μελετήθηκε και κατασκευάστηκε ως μία αστική-δημοτική πλατεία. Με κύρια χαρακτηριστικά την υψηλή λειτουργικότητα και αισθητική της, με πληθώρα συμβολισμών, τη φιλοξενία πολλαπλών δράσεων, λειτούργησε σα Χώρος-Τόπος συνάντησης, ψυχαγωγίας, κοινωνικοποίησης και δημιουργίας. Για χρόνια η εστίαση παρέμενε στο 5%-10% των χρήσεων.
Σήμερα η πολυβραβευμένη πλατεία μεταβλήθηκε σε «Υπερτοπικό Κέντρο Εστίασης» χάνοντας τον αρχικό ρόλο της (Αστική-Δημοτική Πλατεία). Από κάποιους αυτό θεωρείται κάτι φυσιολογικό, αναπόφευκτο. Είναι όμως έτσι;
Ισχυρίζομαι ότι οι πολιτικές των Δημοτικών Αρχών, τα τελευταία πολλά χρόνια καθόρισαν την εξέλιξη αυτή.
Η άκριτη «πολιτική των τραπεζοκαθισμάτων», η κατάργηση των αστικών καθιστικών, των ελεύθερων χώρων και των διαδρόμων κίνησης, η μεταφορά του συνόλου των εκδηλώσεων στο Άλσος, η εγκατάλειψη του Γαλαξία, η υπερ-λειτουργία του Κέντρου και η παραμέληση της Περιφέρειας, αποτελούν συγκεκριμένες επιλογές των Δημοτικών Αρχών. Επιλογές που οδήγησαν σε ένα σκηνικό στρεβλής ανάπτυξης. Ο «αέρας», τα απίθανα ενοίκια απομάκρυναν τις εμπορικές χρήσεις, ακόμα και μικρο-μαγαζάτορες της εστίασης. Η κατάσταση ξέφυγε.
Η μονομερής εγκατάσταση μίας μόνο χρήσης και η κατάληψή της Πλατείας από αυτή δε συνέβη ξαφνικά. Απαίτησε χρόνο και το χρόνο αυτό υπήρχαν Διοικήσεις στο Δήμο.
Το νέο σκηνικό που διαμορφώθηκε αποτελεί ταυτόχρονα και ιδανικό σκηνικό εμφάνισης σκοτεινών δραστηριοτήτων, όπως η Προστασία, η Διακίνηση, η Παραβατικότητα.
Απαιτείται η αλλαγή αυτού του σκηνικού. Απαιτείται μία Νέα Ανάπλαση της Πλατείας, ώστε να αποδοθεί ασφαλής και φιλική στους επισκέπτες της.
- η αλλαγή της «πολιτικής των τραπεζοκαθισμάτων» σε όφελος του Δημόσιου Χώρου με εξασφάλιση των αστικών καθιστικών, των διαδρόμων κίνησης και των ελεύθερων χώρων (π.χ. η Αψίδα της Φιλαρμονικής δε μπορεί να είναι χώρος αποθήκευσης τραπεζοκαθισμάτων)
- η ανακατασκευή του Γαλαξία και η αξιοποίηση του Σπόρτινγκ από το Δήμο (και όχι ιδιώτη) με σκοπό τη συνεχή πολιτιστική παρέμβαση στο κέντρο της πόλης
- η πολιτική αποκέντρωσης και ήπιας ανάπτυξης της παραμελημένης περιφέρειας (π.χ. οδικός άξονας Αγ. Σοφίας-Αρτάκης)
- η αξιοποίηση σημαντικών περιφερειακών πλατειών της περιφέρειας (Φάρος, Ζαρίφη, Άνοιξης, Σκατζουράκη, Σταδίου κ.ά.)
Προτάσεις που η Δημοτική Παράταξη  της Στροφής, με τα προγράμματα και τις παρεμβάσεις της, επίμονα εισάγει στο Δημοτική Συμβούλιο και το Δημόσιο διάλογο.
Με αυτές και άλλες προτάσεις από τις παρατάξεις, τις συλλογικότητες και τους φορείς, ας συμφωνήσουμε στην ανάγκη μιας ουσιαστικής παρέμβασης στην πόλη και σε μία «Νέα Ανάπλαση της Πλατείας». Με τη συμμετοχή ειδικών και χωρίς ερασιτεχνισμούς.
Απαιτείται όραμα, γενναιότητα αποφάσεων, σύγκρουση με παγιωμένα συμφέροντα. Απαιτείται μία νέα Δημοτική Αρχή. 
Παρεμβάσεις σας τις παραπάνω ίσως από μόνες τους να μην αποτρέψουν ένα νέο έγκλημα. Συμβάλουν όμως σημαντικά στην αντιμετώπιση της καθημερινής εγκληματικότητας.

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: