Αρθρογραφία


Στο δρόμο για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, στο δρόμο για το «κέντρο».

Μαριέττα Μπακαλοπούλου | 28/05/2022

Στο δρόμο για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, στο δρόμο για το «κέντρο».

Γράφει η Μαριέττα Μπακαλοπούλου

Μέλος ΠΑΣΟΚ-Σύνεδρος

Η περίοδος από το 2009 μέχρι σήμερα υπήρξε πολύ δύσκολη τόσο για τη χώρα μας όσο και για το ΠΑΣΟΚ αλλά και για τα υπόλοιπα κόμματα – παρατάξεις. Η Ελλάδα βρέθηκε σε μία διαρκή κρίση, οι ίδιοι οι πολίτες τέθηκαν στο στόχαστρο μιας δίνης που στιγμάτισε όλη την ελληνική κοινωνία. 

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στη χώρα μας, η βαθιά οικονομική κρίση, τα capital controls, οι εναλλαγές στην εξουσία με αποτέλεσμα πολλές φορές την ακυβερνησία, την πολιτική ανασφάλεια με όποιο οικονομικό αντίκτυπο τόσο στις ξένες αγορές όσο και στα εσωτερικά οικονομικά, στο ΑΕΠ, η COVID-19 εποχή και τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία. 

Δεν είναι λίγα τα χρόνια – δεν είναι τόσο εύκολη η συνέχεια.  

Φυσικά το ΠΑΣΟΚ ως κυβερνών κόμμα στο παρελθόν, δε θα μπορούσε να μην έχει την επιβεβλημένη φυσική φθορά. Ίσως όμως, αναλάβαμε περισσότερα από αυτά που μας αναλογούσαν. Ίσως το ΠΑΣΟΚ σήκωσε στις πλάτες του δυσανάλογο βάρος, αφού δεν είδαμε την αντίστοιχη ίδια φθορά στη Νέα Δημοκρατία. Ας μην ξεχνάμε ότι αρκετά από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μεταφέρθηκαν σε άλλα πολιτικά κόμματα, αποτελώντας μάλιστα σημείο αναφοράς ως «οι πραγματικοί κεντρώοι». 

Το θέμα με το ΠΑΣΟΚ είναι πως τώρα με τη νέα ηγεσία του νεοεκλεγέντος Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη, επανήλθε και η ελπίδα για το χώρο μας. Ο χώρος του ΠΑΣΟΚ είναι το κέντρο όντως και για αυτό άλλωστε το ευαγγελίζονται αλλά και το καρπώθηκαν επί σειρά ετών άλλα κόμματα. Όμως με μεμονωμένους κάποιους ανθρώπους που ανήκαν ως στελέχη στο ΠΑΣΟΚ, δε βαφτίζεται κάποιο κόμμα ή παράταξη ως «κέντρο», χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Το καλό είναι πως υπάρχουν έτοιμα στελέχη με δομημένες απόψεις, σαφή επιχειρηματολογία, με συγκεκριμένα κεντρώα χαρακτηριστικά σε επίπεδο πολιτικών ιδεών που είναι ικανά να επικοινωνήσουν άμεσα τις απόψεις αυτές, να τις τοποθετήσουν και εφαρμόσουν στην ελληνική κοινωνία, τα οποία βρίσκονται στο ΠΑΣΟΚ.

Τα «δεν ήξερα – δεν είχα ξανακυβερνήσει ποτέ – τώρα έμαθα», τα τσιτάτα σλόγκαν «go back κυρία Μέρκελ» με κατάληξη το σημερινό «τους στέλνουμε το λογαριασμό πίσω», ή τα «δήθεν κεντρώα» συνθήματα με πλήρη εφαρμογή δεξιών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, πεποιθήσεων και διαθέσεων, ή ακόμη και η εργαλειοποίηση ανθρώπων που ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ, δεν σημαίνει ότι καθιστούν τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ ως κέντρο και σίγουρα διαμορφώνουν ένα εύφορο κλίμα στην κοινωνία για το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε, αυτό αποδεικνύεται από τη μαζική συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες το τελευταίο χρονικό διάστημα. Υπήρξαν άνθρωποι που προσήλθαν μόνο και μόνο για να ψηφίσουν για το όνομα της παράταξής μας, χωρίς κάποια κινητοποίηση.  Άνθρωποι που στήθηκαν σε ουρές για κάποιες ώρες μόνο και μόνο για να ψηφίσουν επειδή πιστεύουν σε κάτι. Όχι σε κάποιον. Μπορεί ένα πρόσωπο να δίνει ελπίδα και να σηματοδοτεί τη νέα εποχή,  όμως χρειάζεται διαμορφωμένη πολιτική άποψη σε επίπεδο ηγεσίας, ξεκάθαρες τοποθετήσεις και συγκεκριμένη ιδεολογία από όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για να γίνει η ελπίδα η νέα πραγματικότητα για την κοινωνία. 

Το ΠΑΣΟΚ στέκεται δυνατά στις προκλήσεις της εποχής, έχοντας συγκεκριμένες απαντήσεις, ώριμες, στοχευμένες, εστιασμένες στα πραγματικά ερωτήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Όχι στις βλακώδεις ερωτήσεις τύπου «ποιον προτιμάς από τους άλλους δύο», που με τόσο κόπο προσπαθούν να εκμαιεύσουν τα άλλα δύο κόμματα.

Κανέναν από τους δύο. Αυτή είναι η απάντηση. Για αυτό υπάρχουμε ακόμη - για αυτό μείναμε εδώ που μείναμε, όσοι μείναμε. Όχι πεισματικά, εμμονικά ή οπαδικά, αλλά επειδή αντιλαμβανόμαστε πλήρως το πού τοποθετούμαστε πολιτικά, ήτοι στο κέντρο.

Οι συγκεκριμένες απαντήσεις δίνονται υπερψηφίζοντας ή καταψηφίζοντας  Νομοσχέδια, παίρνοντας σαφή πολιτική θέση στα πράγματα, υπηρετώντας συγκεκριμένες πολιτικές αξίες. Άλλωστε όσοι ήταν να φύγουν, έχουν ήδη φύγει. To μόνο που απομένει είναι η μεγάλη επιστροφή στο «κέντρο».

 

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: