Αρθρογραφία


Τέλος Στα Σκασμένα Πέλματα

Μαργέτη Τζένη | 28/04/2018

της Τζένης Μαργέτη
Αισθητικός-Κοσμητολόγος
Καθηγήτρια
στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ

    Ο χειμώνας είναι μια περίοδος που φοράμε κλειστά παπούτσια, κάλτσες και γενικότερα τα πόδια μας προστατεύονται από τους εξωτερικούς παράγοντες που προκαλούν ξηρότητα στα πέλματα. Αντίθετα, μόλις ανοίξει ο καιρός και φορέσουμε ανοιχτά παπούτσια, τα πέλματα των ποδιών γίνονται σκληρά και τραχιά.    
    Στην πραγματικότητα η δημιουργία νεκρών κυττάρων στο δέρμα και στα πέλματα είναι μια φυσιολογική διεργασία του οργανισμού, ενώ η εμφάνιση σκληρύνσεων είναι ένα μέσον άμυνας του δέρματος στην τριβή και την συνεχή επαφή του γυμνού ποδιού στο έδαφος. Όπως δηλαδή γίνεται συνήθως την άνοιξη και το καλοκαίρι. Ο ίδιος ο οργανισμός μας επιταχύνει την δημιουργία νεκρών κυττάρων για να σκληρύνει η επιφάνεια των πελμάτων και να μην ανοίξει το δέρμα.
     Όσο φυσιολογική όμως κι αν είναι η διεργασία αυτή, το αποτέλεσμα δεν είναι αισθητικά ωραίο και απαιτεί φροντίδα τόσο από εμάς τις ίδιες όσο και από έναν ποδολόγο ή έναν/μια τεχνήτη/τρια άκρων. Υπάρχουν ορισμένοι εύκολοι τρόποι να κρατήσουμε τα πέλματα μας σε καλή κατάσταση ακόμα και την άνοιξη και το καλοκαίρι. Αρκούν ελάχιστα λεπτά κάθε μέρα ή κάθε βδομάδα και τα πόδια μας θα είναι μαλακά σαν βελούδο.
    Αρχικά είναι καλό κάθε γυναίκα να κάνει απολέπιση στα πόδια κάθε τόσο. Η απολέπιση είναι ουσιαστικά η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από το δέρμα. Αυτό γίνεται με δύο τρόπους στα πέλματα, με ειδική ράσπα και με κάποιο προϊόν peeling.
    Κάθε γυναίκα είναι καλό να έχει στο σπίτι της μια ράσπα. Κάθε φορά μετά το μπάνιο ή ακόμα και κατά την διάρκεια, μπορεί να τρίβει ελαφρώς τα πέλματα με αυτήν, ιδιαίτερα στα σημεία που είναι πιο σκληρά. Έτσι αφαιρούνται ορισμένα νεκρά κύτταρα και λειαίνεται το σημείο αυτό. Η ράσπα καλό είναι να είναι στεγνή και το πόδι βρεγμένο. Έτσι η τριβή είναι καλύτερη και το αποτέλεσμα πιο ικανοποιητικό.
    Για ένα πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, μια φορά την εβδομάδα μπορεί να τοποθετεί ένα προϊόν peeling στα πόδια και να κάνει ελαφρύ μασάζ. Τα peeling περιέχουν κόκκους, που με την τριβή στο δέρμα, βοηθούν στην αφαίρεση των νεκρών κυττάρων και το πόδι γίνεται πιο μαλακό. Αν κάποια γυναίκα δεν έχει κάποιο τέτοιο προϊόν στο σπίτι της, αρκούν τρείς κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και μια κουταλιά κρυσταλλική ζάχαρη. Το μίγμα αυτό είναι ένα υπέροχο peeling τόσο για τα πόδια, όσο και για όλο το σώμα.
    Εξίσου σημαντική είναι η ενυδάτωση. Το δέρμα μας γενικότερα χρειάζεται ενυδατικά προϊόντα για να μπορεί να ρυθμίζεται το PH του και να διατηρείται σε καλή κατάσταση. Αυτό επιτυγχάνεται με κρέμες σώματος και στην συγκεκριμένη περίπτωση με κρέμες ποδιών. Αναλόγως την κατάσταση τους, υπάρχουν κρέμες για σκασμένα πέλματα, απλές κρέμες ποδιών και πολλά ακόμα προϊόντα. Ωστόσο, μια καλή επιλογή είναι μια κρέμα ποδιών με γλυκερίνη. Προσφέρει ενυδάτωση και έχει μαλακτικές ιδιότητες. Η κρέμα τοποθετείτε κάθε βράδυ πριν τον ύπνο ή μετά το μπάνιο, αφού έχουμε στεγνώσει καλά τα πόδια.
    Τέλος, η επίσκεψη σε έναν ειδικό είναι πάντοτε σημαντική. Ένας επαγγελματίας γνωρίζει πολύ καλύτερα τον τρόπο να περιποιηθεί τα πόδια μας και έχει τα κατάλληλα μέσα να το κάνει. Επομένως μια φορά το μήνα τουλάχιστον είναι καλό κάθε γυναίκα να χαρίζει στον εαυτό της ορισμένες στιγμές χαλάρωσης και περιποίησης, αποκτώντας έτσι τα τέλεια πόδια.

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: