Αρθρογραφία


Το τμήμα κινητικής αγωγής του Μίλωνα ζωντανά στο NStv

Λεκάκης Ανδρέας | 26/06/2021

                                                                                       Το τμήμα κινητικής αγωγής του Μίλωνα ζωντανά στο NStv

Γράφει ο Ανδρέας Λεκάκης

Μέλος ΕΣΗΤΛΣΥΜ-Δημοσιογράφος

Την Παρασκευή 4 Ιουνίου είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε μαζί με την Ιωάννα Τρίγκα στο διαδικτυακό ραδιόφωνο του NSTV και την εκπομπή “Πρώτος Σκόρερ” τους υπεύθυνους του τμήματος κινητικής αγωγής και γυμναστικής παιδιών προσχολικής ηλικίας, Γιάννη Τζανανδρέα και Κατερίνα Μαντζαβίνου, με τους οποίους κάναμε μια πολύ όμορφη συζήτηση γύρω από τη δουλειά που γίνεται στο τμήμα αλλά και φυσικά γύρω από τα παιδιά.

“Το τμήμα κλείνει φέτος οκτώ χρόνια λειτουργίας. Στην αρχή αφορούσε παιδάκια από τριών ετών μέχρι και πρώτης δημοτικού, όμως με τα χρόνια η ανταπόκριση ήταν όλο και μεγαλύτερη και έτσι διαμορφώσαμε τα τμήματα και κάναμε ένα για παιδάκια μέχρι το νήπιο και ένα από πρώτη δημοτικού και πάνω. Εκεί κάνουμε το μάθημα της γενικής γυμναστικής, ένα συνδυασμό της ενόργανης, της ρυθμικής και της ακροβατικής γυμναστικής” μας λέει ο Γιάννης Τζανανδρέας, ο οποίος στη συνέχεια μας αναλύει λίγο περισσότερο την έννοια της κινητικής ανάπτυξης: “Κάθε παιδί έχει κάποιες έμφυτες ικανότητες που αυτές θα πρέπει να καλλιεργηθούν. Θα πρέπει εμείς να ξέρουμε τι μπορεί κάθε παιδί να κάνει στο κάθε στάδιο ανάπτυξής του και πάνω σε αυτή τη βάση να χτίσουμε δεξιότητες, οι οποίες είναι αμέτρητες. Ξεκινάμε βοηθώντας το στην αρχή να αντιλαμβάνεται τα ερεθίσματα από το περιβάλλον, να δουλέψει το νευρικό σύστημα σωστά και οι νοητικές λειτουργίες να αποτυπώσουν κάποια κινητικά μοτίβα για να υπάρξει κινητική ανταπόκριση”.

Ο Μίλωνας ως γνωστόν ετοιμάζει το νέο τμήμα για παιδιά τριών ετών που θα ξεκινήσει από Σεπτέμβρη και η Κατερίνα Μαντζαβίνου μας βοηθάει να γνωρίσουμε καλύτερα αυτή τη νέα προσπάθεια: “Το νέο αυτό πρόγραμμα θα είναι καθημερινό, από τις 9 το πρωί έως τη 1 και θα το τρέξουμε εμείς παρέα με την ειδική ψυχολόγο μας. Οι δραστηριότητες θα είναι κινητικές και αισθητηριακές αλλά και επίσης έκφρασης και δημιουργίας. Θα υπάρχουν επίσης δραστηριότητες κοινωνικοποίησης και καλλιέργειας των συναισθημάτων, κάτι πολύ σημαντικό”.

Η δουλειά που γίνεται στο τμήμα κινητικής αγωγής αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία μετά από μια μακρά περίοδο εγκλεισμού για τα παιδιά λόγω της καραντίνας. Ο κος Τζανανδρέας αναφέρει χαρακτηριστικά: “Λόγω της κατάστασης και του εγκλεισμού τα παιδιά δε μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. Εκείνα που επέστρεψαν σε εμάς είχαν μια πολύ μεγάλη ανάγκη για εκτόνωση”, για να συμπληρώσει η κα Μαντζαβίνου: “Εκτόνωσαν όλη την καταπίεση που είχε συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Ένα μεγάλο πρόβλημα επίσης είναι ότι καθηλώθηκαν στις οθόνες. Αρκεί να σκεφτούμε ότι για ένα παιδάκι μέχρι πέντε ετών το επιτρεπτό όριο μπροστά σε μια οθόνη είναι μία ώρα ημερησίως και δυόμιση ώρες μόνο ήταν η τηλεκπαίδευση για τα παιδιά του νηπιαγωγείου. Το πρόγραμμα του Μίλωνα τους δίνει την ευκαιρία να ξεκολλήσουν από τις οθόνες και να καλλιεργήσουν τις κινητικές και όχι μόνο δεξιότητές τους”.

Το νέο πρότζεκτ που ετοιμάζεται με τη βοήθεια και των ψυχολόγων της ERGO Academy, εκτός από τα παιδιά αναμένεται να βοηθήσει αρκετά και τους γονείς, αφού όπως τόνισαν οι καλεσμένοι μας: “Στόχος μας θα είναι επίσης τα παιδιά να μπορέσουν να αυτονομηθούν από τους γονείς, να σταθούν στα πόδια τους και μπορούν να το κάνουν. Σε αυτό απαιτείται και η συνεργασία των γονιών, θα εκπαιδευτούν και εκείνοι σε αυτό το κομμάτι και εδώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι ψυχολόγοι μας. Κανείς δε γεννιέται έτοιμος γονιός, το ρόλο του πρέπει να τον μαθαίνει κάθε μέρα. Οι γονείς συχνά μοιράζονται μαζί μας τους προβληματισμούς τους, όμως εμείς δε μπορούμε πάντα να τους στηρίξουμε. Τώρα όμως με την ERGO Academy θα προσπαθήσουμε να τους υποστηρίξουμε με σεμινάρια, σχολές γονέων, ακόμη και με ατομικές συνεδρίες. Με τη συνεργασία των γονιών λοιπόν, θα προσπαθήσουμε να διδάξουμε την αυτονομία στα παιδιά. Ο στόχος μας είναι κοινός, να τα βοηθήσουμε”.

Οι υπεύθυνοι του τμήματος μας έδωσαν να καταλάβουμε πως η αγάπη τους για τα παιδιά είναι ουσιαστικά η κινητήριος δύναμή τους σε αυτή τη δουλειά. Μας λένε χαρακτηριστικά: “Πρόκειται για μια πολύ απαιτητική δουλειά. Ό, τι και να σου έχει συμβεί θα πρέπει να φορέσεις ένα χαμόγελο, μια καλή διάθεση και να είσαι σωστός απέναντι στα παιδιά. Όσο δύσκολο κι αν είναι όμως, η ενέργεια που παίρνεις πίσω είναι τεράστια. Πολλοί γονείς μας ρωτάνε, μα πώς αντέχετε; Αντέχεις, γιατί είναι κάτι που το αγαπάς. Ό, τι δίνεις σου γυρίζει πάλι πίσω. Το ωραίο είναι πως η δουλειά αυτή σου δίνει τη δυνατότητα να γίνεις και πάλι παιδί”.

Οι δραστηριότητες του τμήματος θα συνεχίσουν μέχρι και τα τέλη Ιουλίου τη φετινή σεζόν, ενώ όπως αναφέραμε από Σεπτέμβρη θα υπάρχει και το νέο πρωινό τμήμα για  τους μικρούς μας φίλους που είναι 3 ετών. Οι άνθρωποι του Μίλωνα συνεχίζουν με τον ίδιο ζήλο και με την αγάπη για το παιδί πάνω απ’ όλα το σπουδαίο αυτό έργο και πραγματικά αξίζει όσοι έχετε παιδιά μικρών ηλικιών αλλά και λίγο μεγαλύτερων να γνωρίσετε από κοντά τη δουλειά που γίνεται εκεί, σε ένα πρόγραμμα που έχει πολλά οφέλη και για εκείνα αλλά και για εσάς.

 Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: