Αρθρογραφία


Αναβίωσαν οι Πανιώνιοι Αγώνες

Λεκάκης Ανδρέας | 28/05/2022

Αναβίωσαν οι Πανιώνιοι Αγώνες

Γράφει ο Ανδρέας Λεκάκης

Μέλος ΕΣΗΤΛΣΥΜ

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης αλλά και γιορτής, οι Πανιώνιοι Αγώνες πήραν ξανά σάρκα και οστά το απόγευμα της Τετάρτης 4 Μαΐου στο στάδιο της Νέας Σμύρνης για πρώτη φορά μετά το 1965, σε μια χρονιά μάλιστα συμβολική, αφού συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Οι Πανιώνιοι Αγώνες αποτελούν μια ιστορική αθλητική διοργάνωση η οποία διεξήχθη για πρώτη φορά στη Σμύρνη, στα τέλη του 19ου αιώνα και διήρκησε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '60. Δεν έπαψαν να διοργανώνονται ούτε μετά την καταστροφή της πόλης, αφού οι άνθρωποι του Πανιωνίου που ήρθαν ως πρόσφυγες το 1922 διατήρησαν ζωντανό το όραμα και τη φλόγα της “αθάνατης αθλητικής ιδέας” που πρέσβευε ο σπουδαίος Δημητρός Δάλλας, μια εκ των σημαντικότερων προσωπικοτήτων του “κυανέρυθρου” συλλόγου αλλά και του ελληνικού αθλητισμού γενικότερα, ο οποίος αναβίωσε τους Αγώνες στην Αθήνα πλέον, το 1923.

Φέτος, σχεδόν εξήντα χρόνια από την τελευταία φορά, οι Πανιώνιοι Αγώνες διοργανώθηκαν και πάλι με μεγάλη επιτυχία στην πόλη που αποτελεί τη συνέχεια της γενέτειράς τους, έπειτα από πρωτοβουλία του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης. Ένα πολύ ξεχωριστό meeting στίβου που έγινε στο γήπεδο του Πανιωνίου με τη συμμετοχή σπουδαίων αθλητών και αθλητριών από πολλά διαφορετικά σωματεία που είχαν την τιμή να αγωνιστούν σε αυτή την ιστορική διοργάνωση.

Συγκεκριμένα, διεξήχθησαν 11 αγωνίσματα για άνδρες και γυναίκες: άλμα επί κοντώ ανδρών, άλμα εις ύψος γυναικών, σφαίρα ανδρών και γυναικών, 100 μέτρα εμπόδια ανδρών και γυναικών, 100 μέτρα ανδρών και γυναικών, 800 μέτρα ανδρών και γυναικών και ένα μίλι ανδρών. Όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, παίρνοντας το θερμό χειροκρότημα όσων βρέθηκαν στις κερκίδες του σταδίου για να παρακολουθήσουν τις προσπάθειές τους.

Την έναρξη των αγώνων κήρυξε ο Πρόεδρος του Πανιωνίου Άρης Μισαηλίδης, ενώ παρευρέθηκαν επίσης πολλές και σημαντικές προσωπικότητες, ανάμεσά τους και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος απηύθυνε και έναν χαιρετισμό.

Ευχή και στόχος όλων πλέον είναι η φετινή χρονιά να ήταν μόνο η αρχή και οι Πανιώνιοι Αγώνες να καθιερωθούν και πάλι ως μια μεγάλη γιορτή του αθλητισμού και ως ένας τρόπος να διατηρηθούν ολοζώντανες οι μνήμες από τον πολιτισμό της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας.

Στα πλαίσια των Πανιώνιων Αγώνων, διοργανώθηκε τη Δευτέρα 9 Μαΐου και μια μεγάλη επετειακή συναυλία μνήμης, πάντα με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Σε αυτή, πολλοί καταξιωμένοι καλλιτέχνες μαζί με την ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του σπουδαίου μουσικού Ανδρέα Κατσιγιάννη και υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του γνωστού Νεοσμυρνιώτη ηθοποιού Αντώνη Κρόμπα, “ταξίδεψαν” με τα τραγούδια τους τους χιλιάδες ανθρώπους που βρέθηκαν στο γήπεδο του Πανιωνίου από τη Νέα Σμύρνη και όχι μόνο.

Τέλος, το μενού των Πανιώνιων Αγώνων περιλαμβάνει και τη διεξαγωγή μαθητικού λογοτεχνικού διαγωνισμού, ο οποίος δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα μέσω μικρών διηγημάτων ή ποιημάτων που θα γράψουν να έρθουν σε επαφή με την πολύ ξεχωριστή πολιτιστική κληρονομιά της Μικράς Ασίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: