Αρθρογραφία


Αγκαλιάζουμε τον πολιτισμό, τους κινηματογράφους, τις γειτονειές

Κωνσταντινίδου Άννα | 24/12/2022

Γράφει η Αννα Κωνσταντινίδου, δημοτική σύμβουλος Στροφής Νέας Σμύρνης, Μέλος του Δ.Σ του Πολιτιστικού Οργανισμού

Η πόλη μας φέτος τίμησε τη μνήμη των 100 χρόνων της Μικρασιατικής Καταστροφής, με πλήθος εκδηλώσεων στις  οποίες  η δημοτική μας κίνηση«ΣΤΡΟΦΗ» πρωτοστάτησε με αποκορύφωμα το καλοκαιρινό διήμερο φεστιβάλ της στο Αλσος. Μέσα από το πολιτιστικόαποτύπωμα και τις εκδηλώσειςμας (κύκλος ομιλιών – δημόσιας ιστορίας και πολιτικής - μουσικές εκδηλώσεις- αλληλεγγύη στους πληγέντες του σεισμού της Σάμου)  προσπαθήσαμε  να αναδείξουμε  την ιστορική μνήμη με σημεία αναφοράς  τον πολιτισμό, την ενσυναίσθηση, την αλληλεγγύη  και τις αξίες που άνθησαν στη Σμύρνη και έφτασαν  από τους κυνηγημένους πρόσφυγες στον τόπο μας. 
Στα χρόνια που πέρασαν η Δημοτική μας Κίνηση έδωσε το δικό της στίγμα μέσα από τη θεσμική συμμετοχή της και με ιδέες και πολιτικές δικές της οδήγησε στην λήψη αποφάσεων, όπως η πρόταση που υιοθετήθηκε από το ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού και ακολούθως έγινε θεσμός στις Ιωνικές Γιορτές και αφορούσε στη στήριξη των Νεοσμυρνιών καλλιτεχνών. Όμως οι χώροι έκφρασης που διαθέτει η πόλη μας είναι αρκετοί για να στεγάσουν τις δραστηριότητες των πολιτών , των ομάδων και την καλλιτεχνική έκφραση;Έχει η Νέα Σμύρνη σήμερα αξιοποιήσει τους χώρους που διαθέτει ως δημοτική περιουσία για τον πολιτισμό;Ο Δήμος  διαθέτει τους δημοτικούς κινηματογράφους ΣΠΟΡΤΙΓΚ, ΦΙΛΙΠ και ΑΤΤΑΛΟ. Με πρόταση που υποβάλαμε εμείς ως δημοτική Κίνηση  το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε  και η Δημοτική αρχή δεσμεύτηκε ότι θα ξεκινήσει άμεσα η εκπόνηση μελέτης  αξιοποίησης των δημοτικών κινηματογράφων προς όφελος των πολιτών η οποία απόφαση όμως επί 9 μήνες παραμένει κενό γράμμα. Οι δημοτικοί κινηματογράφοι ΣΠΟΡΤΙΓΚ και ΦΙΛΙΠ λειτουργούν με τη μορφή μίσθωσης σε ιδιώτες δεν  έχουν δημοτικό χαρακτήρα, ελάχιστες δραστηριότητες που αφορούν δράσεις  των δημοτών φιλοξενούνται εκεί ( πλην ελαχίστων εξαιρέσεων)και το ερώτημα παραμένει : ποιο προσανατολισμό και στόχο πρέπει να έχει ο Δήμος για τους δημοτικούς κινηματογράφους ; Να βρει καλούς μισθωτές για να εισπράττει μίσθωμα ή να τους αξιοποιήσει αναβαθμίζοντας τη λειτουργία τους σε όφελος των δημοτών αγκαλιάζοντας κυρίως τις ερασιτεχνικές δημιουργίες και εκφράσεις τους , των συλλόγων, της νεολαίας, των μαθητών και όλων όσων ενδιαφέρονται;Παράλληλα ο ΑΤΤΑΛΟΣ παραμένει κλειστός χωρίς να έχει κατατεθεί σχέδιο αξιοποίησής του παρά το υπερβολικά μεγάλο τίμημα που κόστισε. 
Επίσης η  πόλη μας στερείται ενός δημοτικού κέντρου Πολιτισμού που τόσο ανάγκη έχει ακόμη και για ιστορικούς λόγους ,  μιας και ο Γαλαξίας σήμερα δεν μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο αφού απαιτείται πλήρης εκσυγχρονισμός του. 
έλος βλέπουμε ότι όλες οι εκδηλώσεις και δραστηριότητες αναπτύσσονται μόνο στο Κέντρο-Πλατεία-Αλσος έχοντας αφήσει όλες τις άλλες γειτονιές  εκτός «νυμφώνα». Η ανάγκη η «τέχνη να ταξιδεύσει στην Πόλη» με στόχο την αξιοποίηση όλων των υποδομών της, ακόμη και στα υπαίθρια πάρκα, ή σ΄ελεύθερους χώρους είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία αφού η πανδημία έχει δημιουργήσει νέες συνθήκες . Στις γειτονιές της πόλης είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η επαφή του κατοίκου με μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης (μουσική-θέατρο-παιδαγωγικά παιχνίδια)αλλά και με τους δημιουργούς και  η ανάπτυξη  της ερασιτεχνικής δημιουργίας. Ένας τέτοιος σχεδιασμός που θα προσβλέπει σε μικρές επί μέρους συναντήσεις  των γειτονιών με ανάπτυξη μορφών επικοινωνίας και επαφής με δρώμενα και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και συζητήσεις είναι αναγκαίος. Όπως όταν παλιά οι  γειτονιές αυτής της πόλης έσφυζαν από ζωή και φωνές που ήταν μικρά κύτταρα πολιτισμού των γενεών που έφεραν οι Σμυρνιοί  παππούδες και γιαγιάδες μας ….

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: