Αρθρογραφία


Σκάκι 9 χρωμάτων...

Ιωάννης Ρήγας | 28/02/2025

Σκάκι 9 χρωμάτων...

Γράφει ο Γιάννης Ρήγας-Μέλος ΕΣΗΤΛΣΥΜ

Διανύοντας τις τελευταίες μέρες του 2024 και όχι πολλούς μήνες από τις τελευταίες εκλογές που διεξήχθησαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε ξανά στις κάλπες, αυτή τη φορά σε εθνικό επίπεδο. Θα το αναλύσουμε εκτενέστερα παρακάτω.

Με την παρούσα βουλή να είναι κατακερματισμένη, αποτελούμενη από 9 κοινοβουλευτικές ομάδες με πρώτο κόμμα και επικεφαλής στη διακυβέρνηση αυτού του τόπου τη Νέα Δημοκρατία, η αντιπολίτευση μοιάζει να προσπαθεί να επιπλεύσει σε ρηχά νερά. Και όταν μιλάμε για αντιπολίτευση και δη αξιωματική, εννοούμε αυτή που έχει την περισσότερη κοινοβουλευτική δύναμη δηλαδή τους περισσότερους βουλευτές με απλά λόγια. Μετά το τέλος των εθνικών εκλογών του 2023, αξιωματική αντιπολίτευση ορίστηκε από τις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πορεία όμως με τα όσα διαδραματίστηκαν σε εσωκομματικό επίπεδο, τις διαγραφές βουλευτών, της παραιτήσεις και εν τέλει τη δημιουργία νέων σχηματισμών εντός της βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τον άτυπο χαρακτηρισμό αξιωματική αντιπολίτευση και τη θέση αυτού κέρδισε ο κύριος Ανδρουλάκης με το ΠΑΣΟΚ. Κακά τα ψέματα και με πιο λαϊκά λόγια αυτός που τρίβει τα χέρια του είναι ο κύριος Μητσοτάκης.

Έχοντας την πλειοψηφία των 155 βουλευτών δείχνει δυνατότερος από ποτέ, αφού στην ουσία δεν υπάρχει δυνατή αντιπολίτευση για να ασκεί έλεγχο και κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει η παρούσα κυβέρνηση. Αλλά έχει ένα σοβαρό πλεονέκτημα στην ψήφιση των νομοσχεδίων. Βέβαια δεν θα μπορούσε να βγει και αυτή αλώβητη κατά την άσκηση της εξουσίας και φυσικά να επέλθει η ανάλογη φθορά. Αυτό διατυπώνεται στις κατά καιρούς δημοσκοπήσεις από την συμπλήρωση ενός εύλογου χρονικού διαστήματος που αποτελεί την ελάχιστη αξιολόγηση για την πορεία της κυβέρνησης.

Ενόψει λοιπόν των προεδρικών εκλογών δηλαδή στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το ελληνικό κοινοβούλιο, χρειάζεται η συμπλήρωση των 2/3 των βουλευτών για να αναδειχθεί ο "ανώτατος άρχοντας" της χώρας στον προεδρικό θώκο. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της και φαίνεται πως δεν επιθυμεί μία ακόμα ανανέωση της τωρινής Πρόεδρου της Δημοκρατίας κυρίας Σακελλαροπούλου.

Έτσι οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει για τα καλά, τα πηγαδάκια δίνουν και παίρνουν ώστε να βρεθεί ένα πρόσωπο κοινά αποδεκτό και να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εθνικές εκλογές και ανακοπεί η πορεία της κυβέρνησης. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ξανά πολυκομματική βουλή είτε με 7 η 8 κόμματα, με ορισμένα από τα υπάρχοντα κόμματα όπως οι Σπαρτιάτες η Νίκη και η νεοσύστατη Νέα αριστερά να μην καταφέρνουν να συγκεντρώνουν το ελάχιστο ποσοστό 3% για την είσοδο τους στη βουλή.

Μην ξεχνάμε και το νέο κόμμα του κυρίου Κασσελάκη που φαίνεται πως συγκεντρώνει εύκολα το ελάχιστο ποσοστό για την είσοδο του στη βουλή. Έτσι θα υπάρχει ανανέωση και πάλι στη βουλή, ανακατάταξη των κομμάτων και ίσως βγει μία ισχυρή αντιπολίτευση που θα δηλώσει "παρούσα".

Όλα αυτά βέβαια αν δεν συμφωνήσουν τα κόμματα σε ένα πρόσωπο κοινά αποδεκτό για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αλλιώς η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πορεία της μέχρι τις εκλογές του 2027 όπως κατ' επανάληψη διαλαλεί ο πρωθυπουργός, εξαντλώντας τη τετραετία που ορίζει το σύνταγμα. Ίδωμεν...


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: