Νέα Σμύρνη. Ανοιχτή πληγή το ζήτημα των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών
Γράφει ο Γιάννης Δημόπουλος-Δημοτικός Σύμβουλος «Μια Πόλη Ανάποδα»
Στη Νέα Σμύρνη το ζήτημα των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών ήταν και παραμένει μια ανοιχτή πληγή. Και αυτή η ανοιχτή πληγή έχει να κάνει τόσο με τις κεντρικές πολιτικές για την εκπαίδευση όσο και με τις επιλογές και ιεραρχήσεις της τοπικής εξουσίας. Για αρχή, το Υπουργείο Παιδείας εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την πολιτική των voucher, δίνοντας επί της ουσίας ψίχουλααντί μιας γενναίας αναγκαίας χρηματοδότησης της εκπαίδευσης. Τα voucher για τη σχολική χρονιά 2024-2025 δε θα ξεπεράσουν τα 360 εκατομμύρια ευρώ πανελλαδικά ενώ τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια που τίθενται δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη την ολοένα αυξανόμενη ακρίβεια και πληθωρισμό, τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των οικογενειών και τη στασιμότητα των μισθών. Τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών μαστίζουν φυσικά και τη Νέα Σμύρνη.
Η Νέα Σμύρνη είναι μια γειτονιά, στην οποία η φροντίδα και η εκπαίδευση των παιδιών θα έπρεπε να είναι απόλυτη προτεραιότητα. Αντί αυτού, είμασταν από τους ελάχιστους Δήμους πανελλαδικά που εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση λόγω υποδομών και στεγάζει ακόμα παιδιά σε προκάταντί για κανονικές αίθουσες.
Ειδικά στο επίπεδο των βρεφονηπιακών σταθμών, οι ελλείψεις είναι σημαντικές και γνωστές εδώ και μήνες και στη νέα δημοτική αρχή που δεν έκανε τίποτα για να τις καλύψει. Τα καθημερινά λειτουργικά έξοδατων βρεφονηπιακών σταθμών δεν καλύπτονται από τα ανεπαρκή κονδύλια του προϋπολογισμού με αποτέλεσμα γονείς και παιδαγωγοί να βάζουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να υπάρχουν τα απαραίτητα. Το προσωπικό για τη φροντίδα των νηπίων αλλά πολύ περισσότερο των βρεφών δεν επαρκεί. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μισθό από το ΕΣΠΑ. Αποτέλεσμα, Οι μόνιμοι και αναπληρωτές παιδαγωγοί αναγκάζονται να δουλεύουν πιο πολύ, με περισσότερα παιδιά και σε ένα ολοένα και πιο δύσκολο περιβάλλον. Το όριο ηλικίας από το οποίο και έπειτα γίνονται δεκτά τα παιδιά είναι στους 15 μήνες αντί για τους 6 ή τους 9 γειτονικών δήμων ενώ πρόκειται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, στους 18 μήνες. Η λίστα θα μπορούσε να συνεχίσει δυστυχώς ακόμα περισσότερο.
Σε αυτό το φόντο, η πρόταση της δημοτικής αρχής για την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των παιδικών σταθμών στο δημοτικό συμβούλιο της 21ης Μαΐου όχι μόνο έκανε το πρόβλημα ακόμα πιο προφανές, αλλά έδωσε σε όλους και όλες τους γονείς της Νέας Σμύρνης λόγους να ανησυχούν ακόμα περισσότερο. Το νέο πλαίσιο που αποφασίστηκε, προβλέπει μεταξύ άλλων την προαναφερθείσα αύξηση του ορίου ηλικίας για την εγγραφή σε στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς στους 18 μήνες και επιπλέον αυξάνει σημαντικά τα τροφεία σε όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες. Η διαχείριση του ζητήματος αυτού με απολύτως οικονομοτεχνικούς όρους από αυτή, αλλά και την προηγούμενη δημοτική αρχή, σημαίνει με απλά λόγια ότι η ασύμφορη κατάσταση και τα αυστηρά κριτήρια επιδότησης θα ωθήσουν ακόμα περισσότερους γονείς σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς εφόσον έχουν την οικονομική δυνατότητα, αλλά κατά πλειοψηφία θα ωθήσουν περισσότερες οικογένειες στο να μη στείλουν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Αντί ο αριθμός των εργαζομένων και ο προϋπολογισμός των αναλώσιμων, της ενέργειας και της διατροφής να καθοριστεί με βάση τις ανάγκες των δημοτών, γίνεται το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή το πλαίσιο να αυστηροποιηθεί τόσο ώστε να χωρέσει στους ασφυκτικούς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
Όχι απλώς δε μιλάμε για κοινωνική πολιτική, αλλά μάλλον μιλάμε για την επιβολή με άμεσους και έμμεσους τρόπους μιας οικονομοτεχνικής ‘’λύσης’’ σε ένα κοινωνικό πρόβλημα.Σαφέστατα δε ακούστηκε στο δημοτικό συμβούλιο ότι ο 5ος παιδικός σταθμός θα κλείσει, την ώρα που από τις 29/5 οι αιτήσεις είναι ανοιχτές. Που ακριβώς θα πάει αυτή η κατάσταση αν όχι σε μια συρρίκνωση των ήδη ανεπαρκών δημοτικών παροχών;