Αρθρογραφία


Συρίγος: «Ο Συριζα Φταίει», Γαλανοπούλου: «Υπάρχει Τεράστιο Θέμα Στη Φύλαξη»

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 25/03/2017

Εκλογή Προεδρείου Δημοτικού Συμβουλίου & Μελών Επιτροπών

Δημοτικό Συμβούλιο Φεβρουαρίου
Στο Συμβούλιο Φεβρουαρίου αρχικά διαβάστηκε η θέση-ψήφισμα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων που εκπροσωπήθηκαν μεταξύ άλλων από το Θωμά Γιαννιώτη, πρόεδρο της Ένωσης, αλλά και εκπροσώπους Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της πόλης. Για «αγανάκτηση, μιζέρια και έλλειψη πολιτικής βούλησης» σχετικά με τις συνθήκες στα σχολεία και γενικότερα στην εκπαίδευση μίλησε, μεταξύ πολλών άλλων, ο Γιαννιώτης, με το Συρίγο να αναγνωρίζει το πρόβλημα, εξηγώντας παράλληλα ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι μόνο απο το 2018-2019 μπορεί ο εκάστοτε Δήμος να κάνει αυτού του είδους τις προσλήψεις, ενώ αρνήθηκε την έλλειψη πολιτικής βούλησης εξηγώντας με ποιόν τρόπο ο Δήμος προσπαθεί από το υπάρχον προσωπικό να καλύψει κάποιες σχολικές ανάγκες. Η Γαλανοπούλου – τέως πρόεδρος Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής – αναγνώρισε ειδικά το θέμα της φύλαξης και προσέφερε πολιτική στήριξη στη σχολική κοινότητα.
Ο Κουτελάκης παρατήρησε πως σε επόμενο θέμα υπάρχει απόφαση για προσλήψεις 10 υπαλλήλων στην καθαριότητα, προτείνοντας ο αριθμός αυτός να αυξηθεί – σαν αίτημα φυσικά προς την περιφέρεια – σε ύψος που θα ικανοποιεί και τις μεγάλες ανάγκες των σχολείων, προσθέτοντας πως ικανός αριθμός προσωπικού της καθαριότητας εξυπηρετεί και άλλες υπηρεσίες του Δήμου. Η προφανής «ιδέα» «μάγεψε τα πλήθη», όπως μάθαμε αργότερα, με το Γιατζίδη να επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές για τους υπαλλήλους της καθαριότητας που απασχολούνται σε άλλες υπηρεσίες.
Ο Κούπας θεώρησε αρκετές τις 10 προτεινόμενες προσλήψεις, υποσχόμενος πως το θέμα της καθαριότητας θα λυθεί, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για τον αν μπορεί ο Δήμος να χρηματοδοτήσει αυξημένες προσλήψεις προσωπικού. Ο Βαγγέλης Χατζαντουριάν δηλαδή που μπορεί να πληρώνει «συνεργάτες», από προϋπολογισμό άλλου δήμου το κάνει;
«Θέση» πήρε και ο Αλέξανδρος Ζαβός, προετοιμάζοντας ίσως ένα διαφορετικό από πλευράς οργάνωσης αύριο, αναγνωρίζοντας τα μη πολιτικά χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχουν τα ζητήματα Παιδείας. Θα περιμέναμε κάποιες ιδέες από τον έμπειρο εκπαιδευτικό και ίσως – μια και το θέμα δεν πρέπει να είναι πολιτικό – θα περιμέναμε κάποια θέση στις προτάσεις που ακούστηκαν, τόσο από όλες τις παρατάξεις, όσο και από την εκπαιδευτική κοινότητα. Ίσως, σύντομα όμως και με άλλες διαχειριστικές αρμοδιότητες να γίνει πιο συγκεκριμένος στις ιδέες και διεκδικήσεις του.

Τσαντίστηκε ο Τζουλάκης για τα περί «πολιτικής βούλησης»;
Ίσως ο πρώην εκπαιδευτικός αλλά και πρώην Αντιδήμαρχος Παιδείας και σημερινός Δήμαρχος Τζουλάκης θεώρησε σωστό, εκτός από το να μην παραβρεθεί στη συλλογική συζήτηση που τον προσκάλεσε μέρες πριν η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων, να «επιτεθεί» με ανάπτυξη επιχειρημάτων γενικά για την κατάσταση της Παιδείας (κτηριακό και παρεχόμενες υπηρεσίες) στην Ένωση Συλλόγων Γονέων. Φυσικά, δέχθηκε λίγο αργότερα και το ορθό της διαμαρτυρίας, μπαλώνοντας και λίγο την ελλιπή παρουσία της ιδιωτικής εταιρείας security για τη φύλαξη σημείων της πόλης. «Αν το πρόγραμμα πάει καλά, το αυξάνουμε του χρόνου» διαβεβαίωσε. Ε, σε ένα χρόνο και περισσότερα θα βρούν να μαζέψουν και ότι έχει σπάσει ή ότι έχει κλαπεί θα έχει σπάσει και κλαπεί. Μην κάνουμε μισές δουλειές, Δήμαρχε, λέμε με λύπη εμείς. Τελικά αυτοβαθμολόγησε και τη γενικότερη απόδοση της Δημοτικής Αρχής τα τελευταία χρόνια ως «άριστη» στα θέματα Παιδείας. Μετριόφρων και ταπεινός ο Δήμαρχος. Άσε που το άριστα πόσο μπορεί να βελτιωθεί κιόλας;

Η κάμερα έχει και ήχο...
Η περιορισμός της αίθουσας αλλά και η συμμετοχή ενδιαφερομένων στρίμωξε τις κάμερες πολύ κοντά στο κοινό, αλλά ουδέν κακό αμιγές καλού, καθώς τα μικρόφωνα έπιασαν πολιτικές συμπάθειες μεταξύ συγκεκριμένων παρευρισκομένων και συγκεκριμένων αιρετών, ιδίου φύλλου μάλιστα, με τους «διαλόγους» να έχουν ενδιαφέρον. Φυσικά όλο το συμβούλιο μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να το ακούσει στο κανάλι του www.nstv.gr στο YouTube.

Όχι του ΣΥΡΙΖΑ στο ΣΥΡΙΖΑ
Στη ψηφοφορία, η επιθυμία του Δημάρχου να αφαιρεθεί από το ψήφισμα «το ερεθιστικό» πολιτικά περί «έλλειψης πολιτικής βούλησης από την πλευρά του Δήμου» δεν έγινε δεκτή από το Γιαννιώτη, με αποτέλεσμα η Δημοτική Αρχή να συμφωνήσει πλήρως σε πρόταση – εισήγηση που απλώς δεν περιελάμβανε τις συγκεκριμένες λέξεις. «Λευκό» από τη Γαλανοπούλου, «ναι» στην εισήγηση Τζουλάκη από το Γιατζίδη, «ναι» και από το Ζαβό με αστερίσκο.
Το ψήφισμα καταψήφισε σύσσωμη η παράταξη της «Στροφής» που εκπροσωπεί το ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζοντας το Δήμαρχο που σωστά επισημαίνει, εκτός ψηφίσματος βέβαια, την προφανή μνημονιακή απαγόρευση προσλήψεων προσωπικού από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μπράβο στην «Στροφή»... αντίσταση στα μνημόνια ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ

Οχι αύξηση των προσλήψεων αυτή τη στιγμή από τον Τζουλάκη
Στα θέματα των προσλήψεων προσωπικού που ακολούθησαν, ο Κουτελάκης επέμεινε στην αύξηση του προτεινόμενου αριθμού σε τουλάχιστον 15 και 15, με τον Τζουλάλη να «δηλώνει πως δεν μπορεί να τις υποστηρίξει αυτή τη στιγμή με τον προϋπολογισμό», με τον Κουτελάκη – που πολλά μπορεί να πει για εντυπώσεις αλλά από κωδικούς τόσα χρόνια κάτι ξέρει – να διαφωνεί έντονα, επιχειρηματολογώντας επί της θέσεως του.
«Το γεγονός ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε λογιστικά την πρόσληψη κάποιων ανθρώπων στην καθαριότητα επιπλέον δεν σημαίνει ότι στο σύνολό του πάντα θα πρέπει να το κάνουμε» είπε ο Κούπας, εξηγώντας κάτι για 8μηνα στο απώτερο μέλλον αλλά ο «Δάσκαλος» το... λιγότερο δεν το εξήγησε καλά με την αντιπολίτευση να ζητάει άμεσα τη λύση του προβλήματος και όχι σε βάθος χρόνου.
Ο Κουτελάκης πρότεινε «15 και 15» νέες προσλήψεις αντί για 5 και 5 από το Σεπτέμβριο της εισήγησης Τζουλάκη. «Ναι» στις 10 νέες προσλήψεις και όχι σε περισσότερες – φυσικά μεταξύ των 10 και 20 υπάρχει και ο αριθμός 11,12,13 κλπ ως πιθανή πρόταση που δεν έγινε από κανέναν – ψήφισαν μεταξύ άλλων και πολλοί γονείς Δημοτικοί Σύμβουλοι του Τζουλάκη όπως οι Γιατζίδης, Χατζαντουριάν και Συρίγος. Αυτοί θεώρησαν ότι και πολιτική βούληση υπάρχει και το πρόβλημα θα λυθεί από το Σεπτέμβριο με την παραπάνω προσθήκη.
Από όλη την Αντιπολίτευση πάλι, μεταξύ άλλων, άλλοι γονείς-Δημοτικοί Σύμβουλοι προτίμησαν τα «15 συν 15» του Κουτελάκη. Ηταν μια «γραφική» στιγμή μεταξύ γονέων-αιρετών, που για μόνο πολιτικούς πιθανόν λόγους δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένες ανάγκες των σχολείων. Κρίμα. Ίσως η Γαλανοπούλου που τουλάχιστον αποχώρησε πριν την ψηφοφορία να νιώθει λίγο καλύτερα που δεν συμμετείχε.
Τα υπόλοιπα αρκετά θέματα ήταν τεχνικής φύσεως και διαδικαστικά χωρίς μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον.
Σε δεύτερη συνεδρίαση του ίδιου μήνα εκλέχθηκε νέο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλείου αλλά και τα μέλη των επιτροπών του Δήμου. Έτσι:
Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εκλέγεται ο Τσιάπης Παναγιώτης από τη Δημοτική Αρχή. Αντιπρόεδρος ο Σουρβίνος Άγγελος από τη Μείζονα Αντιπολίτευση – Παράταξη Κουτελάκη ενώ Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου από την Ελάσσονα Αντιπολίτευση έγινε ο Γρηγοράκης Μανώλης από τη Δημοτική Παράταξη «Συμμαχία Πολιτών», παραμένοντας έτσι για άλλη μια θητεία.
Για την Οικονομική Επιτροπή εκλέχθηκαν από Δημοτική Αρχή οι Αθανασίου Αθανάσιος, Τσουράκης Κώστας, Γιατζίδης Παναγιώτης, Δημάκης Ιωάννης, Κούπας Στάθης, ενώ από την Αντιπολίτευση οι Καστόρης Θοδωρής, Ιακωβάκη Μαρίνα,Τσαμασίρου Ρουμπίνη.
Για την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής από τη Δημοτική Αρχή εκλέγονται οι Λαδόπουλος Παναγιώτης, Γιατζίδης Νότης, Κονιδάρης Διονύσης, Περαθωράκης Νικήτας, Κρικρής Γιώργος, ενώ από την Αντιπολίτευση οι Βρεττός Άγγελος (36 ψήφους), Πανταζής Δημήτρης, Κασίμη Ελένη. Εδώ είναι προφανές ότι οι 36 – από τους 39 παρόντες συμβούλους – ψήφοι του Άγγελου Βρεττού δεν είναι τυχαίοι... άλλωστε με τόσα λευκά που ψηφίζει τους τελευταίους 6 μήνες έπρεπε να τον ψηφίσουν και οι... απόντες της Συμπολίτευσης. Το ευχάριστο είναι ότι, κατόπιν συνεννόησης, δημόσιας μάλιστα, η διαδικασία ήταν σύντομη και συναινετική τόσο για τα μέλη όσο και για τα αναπληρωματικά μέλη.
ΥΓ. Επειδή το «σπαστικό» σε ήχο κινητό του Δημάκη δεν έχει βρεθεί κανείς να του «επιβάλλει» επιτέλους να το κλείνει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης – όπως κάνουν όλοι οι άλλοι – αυτό δεν σημαίνει ότι δεν καταγράφεται στις κάμερες 3-4 φορές σε κάθε συνεδρίαση. Μάλλον ο Δήμαρχος δεν θεωρεί «αναξιοπρεπές» τόσα χρόνια στα καλά του καθουμένου, όποιος παρακολουθεί τα συμβούλια – και μάλιστα πλέον και σε LIVEstreaming – να ακούει κάθε μια ώρα τη σειρήνα περιπολικού που ο αειθαλής Αντιδήμαρχος έχει επιλέξει ως ηχητικό. Βέβαια, ίσως ο «πονηρός» Δήμαρχος να μην επιβάλλεται θέλοντας να δώσει «τροφή» να διασκεδάζει και λίγο τόσο το Σώμα, όσο και ο κόσμος που παρακολουθεί, αλλά και ο κόσμος που διαβάζει τον «Π» που πάντα το καταγράφει ως συμβάν.


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: