Αρθρογραφία


Σε ΠΡΟΚΑΤ η προσχολική Αγωγή διότι δεν προλάβαμε ακόμη;

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 26/06/2021

                                                                            Σε ΠΡΟΚΑΤ η προσχολική Αγωγή διότι δεν προλάβαμε ακόμη;

 

Στο συμβούλιο του Μαΐου 2ο-6η συνεδρίαση – ως θέμα προς συζήτηση ήρθε ξανά, για να ολοκληρωθεί αυτή τη φορά, το θέμα της παραχώρησης χώρων στέγασης για την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή και, πιο συγκεκριμένα, αυτό της παραχώρησης του 2ου Παιδικού Σταθμού.

Στο θέμα πριν της ψηφοφορία διαβάστηκε η επιστολή της Ένωσης  Συλλόγων Γονέων για το ίδιο θέμα από την εκπρόσωπο  Μαρίνα Δεκούλου –που είναι και δεύτερη επιλαχούσα Δημοτική Σύμβουλος της παράταξης «Ποιότητα Ζωής – Γ.Κουτελάκης»

Μεταξύ άλλων, μας θύμισε πως «ο Δήμος είχε ζητήσει και πέτυχε εξαίρεση από το 2020 για να μπορέσει να εφαρμόσει σωστά τη δίχρονη προσχολική αγωγή», ενώ έχει ουσία να τονίσουμε πως 1η Σεπτεμβρίου του 2021 ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να ξεκινήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Χαρακτήρισε μάλιστα μέσω της επιστολής τους «συγκεκριμένους χώρους ΠΡΟΚΑΤ, προσωρινά παραρτήματα που οι γονείς δεν έχουν δει ακόμη». «Ακριβώς σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στη διάλυση των υφιστάμενων σχολικών και κοινωνικών δομών» πρόσθεσε η Μ.Δεκούλου. Τέλος, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε πως μόνο ο 2ος παιδικός σταθμός είναι έτοιμος καθώς καταργείται και αλλάζει χρήση, αφήνοντας όλη την νοτιο-ανατολική Νέα Σμύρνη χωρίς παιδικό σταθμό.

Από  τη «Στροφή» η Μ.Βαμβουρέλη δήλωσε πως η επιστολή έβαλε το θέμα στην ουσία του, υπογραμμίζοντας πως στο παρά πέντε ψάχνονται χώροι στέγασης καθώς «η Δημοτική Αρχή εξάντλησε όλα τα περιθώρια ώστε να μην βρει δομές με ποιότητα».

Ο Γιώργος Κουτελάκης σχολίασε την απουσία κεντρικής πολιτικής, τονίζοντας  πως τα παιδάκια που θα πάνε σχολείο υποχρεωτικά θα τα βάλουμε σε ΠΡΟΚΑΤ διότι δεν έχουμε χώρους, κάτι που θα έπρεπε να γίνει σε στεγασμένες δομές.

«Δεν έχουμε ούτε τούβλο έστω και στους  χώρους που εσείς επιλέξατε». Εντόπισε μάλιστα μηδενική ισοκατανομή – γεωγραφικά ακόμη και στα ΠΡΟΚΑΤ που ο Δήμος προτίθεται να προχωρήσει.

Από πλευράς ΚΚΕ ο Κιουλάνης σχολίασε – διαβάζοντας κάποια ανακοίνωση μάλλον – πως τα ΠΡΟΚΑΤ και οι μετατροπές δεν είναι οι αναγκαίες  λύσεις  καταγγέλλοντας παράλληλα τις πρακτικές της Δημοτικής Αρχής ζητώντας βαριές κατασκευές και ενημέρωσε πως θα καταψηφίσει.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γ.Καρυτινός έκανε μια σύντομη αναδρομή σχολιάζοντας πως ο Δήμος κάνει «μπαλώματα και μοιρασιές» ενώ είδε πολύ θετικά την πλήρη κατά τον ίδιο πρόταση που κατέθεσε ο Γ.Κουτελάκης.

Ο Κούπας φαίνεται πως και αυτός –από τα συμφραζόμενα –την βρήκε σωστή, τεκμηριωμένη και μελετημένη. Πρόσθεσε βέβαια πως υπάρχει κτηριακό πρόβλημα στη Νέα Σμύρνη και πως υπάρχουν σχολικά συγκροτήματα με κλειστές αίθουσες.

«Πετάμε το μπαλάκι στην εξέδρα» είπε κλείνοντας ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Παιδείας Συρίγος σχολίασε πως έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια από το Δήμο τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ επιβεβαίωσε πως από όλες τις προτάσεις που ακούστηκαν, μόνο η Ποιότητα Ζωής την έστειλε συγκεκριμένη και γραπτώς.

Εξήγησε που «κόλλησε» η περίπτωση της ΓΕΧΑ, ενώ δικαιολόγησε τη σημερινή πρόχειρη λύση που δίνεται, κατηγορώντας την τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον τότε Υπουργό –που έφερε το Νόμο – Φίλη καταγγέλλοντας πως η κυβέρνηση εγκατέστησε σε όλη τη χώρα τα ΠΡΟΚΑΤ»  με τη σημερινή Κυβέρνηση να συνεχίζει τη συγκεκριμένη πολιτική.

«Δεν έχουμε κτηριακές λύσεις ενώ ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες παραμένουν για χρόνια ακόμη στη Νέα Σμύρνη», είπε, θυμίζοντας πως το κέντρο της πόλης ποτέ δεν καλύφθηκε με νηπιαγωγεία – παιδικούς σταθμούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως πολλές «λύσεις» των προτάσεων Κουτελάκη απορροφήθηκαν από  την Τεχνική Υπηρεσία, εξηγώντας μάλιστα και αρκετές αιτίες.

«Κανένα σχεδιασμό δεν έχει το Υπουργείο, μόνοι μας πρέπει να πράξουμε» συμπλήρωσε, κατηγορώντας μάλιστα και δημοτικούς συμβούλους πως παρασύρονται από συνδικαλιστικά παιχνίδια.

«Εξασφαλίζουμε 14 αίθουσες για την προσχολική, με τα παιδιά να συμμετέχουν κατά 18 και όχι κατά 25» έκλεισε, ζητώντας να κριθεί η Δημοτική Αρχή όταν θα ολοκληρωθούν οι δομές και προσθέτοντας πως το αποτέλεσμα θα είναι θετικό όταν θα ολοκληρωθεί το σύνολο των εργασιών.

Ο Δήμαρχος έκλεισε τη συζήτηση λέγοντας πως στο 2ο Παιδικό Σταθμό τα παιδιά θα πάνε σε μόνιμη κατασκευή ενώ και ο ίδιος χαρακτήρισε τις λύσεις ΠΡΟΚΑΤ προφανώς προσωρινές. «Θα έχουμε το χρόνο να βρούμε μόνιμες κατασκευές» σχολίασε αναλύοντας παράλληλα και αρκετούς λόγους για τους οποίους κάποιες συγκεκριμένες άλλες λύσεις δεν μπόρεσαν να εφαρμοστούν για λόγους τεχνικούς αλλά και κοινής λογικής.

Στην ονομαστική ψηφοφορία ο Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής καταψήφισε την εισήγηση του Δημάρχου, με όλους τους υπόλοιπους να είναι θετικοί στο θέμα της παραχώρησης του 2ου Παιδικού Σταθμού για χρήση της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Η Παράταξη Κουτελάκη καταψήφισε, όπως αντίστοιχα έκανε το ΚΚΕ και η «Πόλη Ανάποδα». Αρνητικοί ήταν και οι Σύμβουλοι της «Στροφής».

Η εισήγηση της δημοτικής αρχής καταψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο με ψήφους 19-21.

Για ακόμη μια φορά είδαμε τα… «δεξιά στελέχη»της Δημοτικής Αρχής, ασχέτως πολιτικού κεφαλαίου και ηλικίας να δέχονται αναπάντητα την πολιτική και εκτός θέματος  «επίθεση» του Αντιδήμαρχου Παιδείας προς το Υπουργείο Παιδείας της σημερινής κυβέρνησης κάτι που ο Δημοτικός Σύμβουλος Μουζάλας  της «Στροφής» (ΣΥΡΙΖΑ) προσπάθησε να αντικρούσει, στο μέρος που εγκλίθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τη Δημοτική Αρχή.

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: