Αρθρογραφία


Ο πολυτάλαντος Ιωάννης Δημάκης και άλλες “τρομαχτικές ιστορίες”

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 19/10/2014

Τώρα τι να σου πω; Το όνομα  ‘’Ο Προφήτης’’, αυτής της κατάπτυστης, κίτρινης κτλ εφημερίδας δεν επιλέχθηκε τυχαία. Θέλεις να είναι το κληρονομικό χάρισμα στην χαρτομαντεία… ή μήπως ακολουθεί το περίφημο γνωμικό «θέλει η πουτ@ν@ να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει», για όλους όσους κάνουν βόλτες από το «πολιτικό» σκηνικό της Νέας Σμύρνης; Ή πολύ απλά – μα πάρα πολύ απλά – βλέπει το προφανές, αυτό που με τον στρουθοκαμηλισμό τους δεν θέλουν να δουν οι διάφοροι δημοτικοί σύμβουλοι, παράγοντες κλπ.
Περίπτωση Δημάκη
Πάρε για παράδειγμα την περίπτωση Ιωάννη Δημάκη ή «Στρατηγού» όπως αρέσκεται να τον αποκαλούν, διότι παραλίγο να γίνει στρατηγός εν ενεργεία στην Αστυνομία ή “Στρατέγκο” όπως τον έχει συνηθίσει η κοινωνία. Αυτός λοιπόν ο τύπος, εκτός από συνταξιούχος τροχονόμος στην Αγία Φωτεινή, αποφάσισε κάποια στιγμή στα 60+ να προσφέρει ακόμα περισσότερο. Έτσι έβαλε υποψηφιότητα με την παράταξη του Κούπα. Την πρώτη φορά δεν εκλέχθηκε. Όμως την δεύτερη τα κατάφερε και φυσικά και την τρίτη, πενταετία που διανύουμε τώρα. Στα 70+ του, ζωή να έχει ο άνθρωπος φυσικά. Είναι βέβαια αξιοθαύμαστο το πώς εκλέχθηκε, διότι είναι από τους λίγους που ενώ δεν είχε εκλογικό έρισμα και δεν ήταν παιδί – τρόπος του λέγειν – του κομματικού σωλήνα. Παρ όλα αυτά, κατάφερε και μπήκε στην διαδικασία. Πώς το έκανε αυτό; Απλά: για τέσσερα και οχτώ χρόνια ΟΠΟΙΟΝ έβρισκε στον δρόμο του έδινε και μια  card visit με τα στοιχεία του ως υποψήφιου. Μετά τις 80.000 κάρτες, τελικά η προσέγγιση απέδωσε καρπούς – ψηφοφόρους. Την ίδια προσέγγιση  είχε και ο Σουρβίνος – άλλη παλιά καραβάνα.
Η Θητεία
Γιατί όμως ήθελε να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος ο ‘Στρατηγός’; Εδώ ο ψηφοφόρος σηκώνει ψηλά τα χέρια. Την πρώτη φορά που εκλέχθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Σμύρνης, η φωνή του ακουγόταν μόνο κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας με λέξεις που αποκλειστικά περιορίζονταν σε ΟΧΙ, ΝΑΙ, ΟΜΟΙΩΣ. Όπως ένα μωράκι μαθαίνει τις πρώτες του λέξεις ένα πράμα. Α! και μια φορά έκανε πρόταση να δημιουργηθεί taskforce από δημοτικούς συμβούλους για να κυνηγήσουν τους παράνομους μικροπωλητές στην πλατεία. Τότε η πρόταση του ακυρώθηκε με γέλια και από τον Παναγιώτη Τσιάπη, τον δημοτικό σύμβουλος της πολιτικής κολωτούμπας, που έχει αλλάξει πάνω από δύο παρατάξεις για να παραμείνει στο πολιτικό προσκήνιο ή  καλύτερα να πούμε ότι κύλησε πολιτικά στην βαρελοποιημένη πολιτική του προσέγγιση. Και αν η παραπάνω περιγραφή σε μπερδεύει ΚΑΙ με άλλους Δημοτικούς Συμβούλους, επίσης είναι ο ίδιος που απαλλάχτηκε με βούλευμα για το σκάνδαλο του Πανιωνίου, ίσως διότι τα αδικήματα είχαν παραγραφεί; Είναι ο ίδιος που κατέθεσε μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του δημάρχου Τζουλάκη για την μήνυση του Στέφου για το σκάνδαλο ΦΙΛΙΠ- ΣΠΟΡΤΙΓΚ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Επίκαιρα». Επίσης ο Τσιάπης είναι μέλος του ανύπαρκτου Εμπορικού Συλλόγου Νέας Σμύρνης και μάλλον σήμερα θα πρέπει να δώσει τιμητική πλακέτα στον Δημάκη για την προσφορά του.  Επιστροφή όμως στον ‘Στρατηγό’. Εκτός από τις πρώτες του λεξούλες στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δημάκης ήταν και αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Νέας Σμύρνης. Εκεί έζησε το μεγάλο δράμα. Άλλα ψήφιζε το πρωί και άλλα το βράδυ. Έλεγε ΝΑΙ στις προτάσεις του δημάρχου Τζουλάκη στην επιτροπή και ΌΧΙ στις εισήγηση του ιδίου θέματος από τον Τζουλάκη πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο. Tragic! Φαινόταν να τα έχει πολιτικά χαμένα. Τώρα που βρίσκεται στην ίδια παράταξη με τον Τζουλάκη και τον Κούπα, ας ελπίσουμε ότι δεν θα μπερδεύεται. Και κάποια στιγμή το φανταστικό συνέβη! Είναι σαν να σκέφτηκε κάποιος ότι ο Δημάκης δεν μιλάει αρκετά και έτσι εκλέχθηκε από το δημοτικό συμβούλιο… γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου. Και καμάρωνε ο Δημάκης σαν το ‘γύφτικο σκερπάνι΄ στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Έτσι δεν θα έλεγε μόνο 3 λέξεις την φορά αλλά θα διάβαζε και τις ανακοινώσεις που έρχονται στο συμβούλιο, τους παρόντες κτλ. Αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι στα πλαίσια βέβαια του αστεϊσμού, φρόντιζαν να θυμίζουν στο ακροατήριο κυρίως αλλά και στον ίδιο να…..κλείνει το κινητό του εντός αιθούσης. Θέλει και λίγο χιούμορ η πολιτική έτσι δεν είναι;
Η 2η Σεζόν
Έτσι πέρασε η πρώτη τετραετία. Στην δεύτερη, τα πράγματα αναμένονται να είναι πιο διασκεδαστικά. Οι παρατάξεις έσπασαν, άλλες συμπτύχθηκαν, άλλες ξέχασαν την επόμενη μέρα τις πολιτικές τους έχθρες και ο Δημάκης βρέθηκε σε καινούργια παράταξη πασοκογενή, ενώ ο ίδιος είναι όχι μόνο Νέα Δημοκρατία μέχρι το κόκαλο – της γνωστής προσέγγισης κλείστε τους γέρους και τις γριές στα σπίτια τους για να μην ξαναψηφίσουν ΝΔ – είναι και ‘κομματόσκυλο’ του κόμματος: μέλος της Τ.Ο Ν.Δ Νέας Σμύρνης. Το πιο αστείο είναι ότι τον έχουν βάλει Υπεύθυνο Δημοσιών Σχέσεων. Ποιόν; τον Δημάκη! Που είναι εκλεγμένος με τους πασόκους. Που δεν έχει εκφράσει μια προσωπική άποψη επίσημα στο συμβούλιο. Εδώ κάνουμε ένα διάλλειμα για να λιώσουμε στα γέλια για να σφίξει και η επιδερμίδα. Εξάλλου αν δεν βλέπει την πολιτική ‘ξεφτίλα’ η πρόεδρος της ΤΟ Ν.Δ και το υπόλοιπο ΔΣ αλλά και οι Νεοδημοκράτες της πόλης, εμείς θα τους ανοίξουμε τα μάτια; Ο ‘στρατέγκο’ Δημάκης, την δεύτερη φορά λοιπόν, ως υποψήφιος ακολούθησε την ίδια τακτική. Αυτής, της συλλεκτικής κάρτας. Έλα όμως που τα έσπασε με τον Κούπα και αυτό έγινε διότι κατά την αντίληψη του, ο Κούπας δεν τον «έπαιξε» αρκετά, αλλά στήριξε την Νάνου. Άντε τώρα να εξηγήσεις στον Γραμματέα Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Σμύρνης – Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων Τ.Ο Ν.Δ ότι ‘η μπογιά του δεν περνάει παντού’. Τι να κάνουμε ρε αδερφέ, η Νάνου μπορεί να μην συμμετείχε ενεργά στα δημοτικά συμβούλια εξίσου αλλά είναι και γκόμενα, τι να κάνουμε. Και φυσικά δεν σου τα πρήζει «ψήφισέ με ψήφισέ με», όπως ο Δημάκης. Για αυτήν την δουλειά έχει και τον πατέρα της να το κάνει και άλλους. Κάποια στιγμή – αν θεωρήσουμε ότι με την σύγχρονη επιστήμη ο άνθρωπος ζει πάνω από 100 χρόνια – ο Δημάκης θα τον συγχωρέσει τον Κούπα που δεν τον στήριξε όσο ήθελε. Αυτό όμως που δεν θα συγχωρέσει ποτέ, είναι ότι ο Κούπας πια δεν είναι αρχηγός παράταξης – τουλάχιστον προς το παρόν – και επομένως δεν θα παίρνει γραμμή από αυτόν. Τώρα είναι ίσοι.
Κοντά μας για πάντα
Για να γυρίσουμε στην αρχή, στο προεκλογικό τεύχος του «Προφήτη», είχε δημοσιευτεί μία προεκλογική αφίσα του Δημάκη εμπνευσμένη από το ‘φωτοστέφανο’ που είχε στην φωτογραφία  της κάρτας και του φυλλαδίου του. Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Τ.Ο Ν.Δ, καλό είναι να ρωτάει και κάποιον που ξέρει από διαφήμιση και που μπορεί να μην κάθεται στο καφενέ δίπλα σου. Τόσα παλικάρια άνεργα υπάρχουν, που έχουν σπουδάσει το αντικείμενο. Από αυτήν την αφίσα του ‘Π’, διόλου απίθανο είναι να ‘πήρε’ και σταυρούς, διότι ο κόσμος διασκεδάζει με τις εκλογές, άσε που ψηφίζουμε ό,τι να’ ναι, επομένως γιατί όχι και τον Δημάκη που μας παρουσιάστηκε με διασκεδαστικό τρόπο. Η σάτιρα στην πολιτική είναι γνωστό ότι φέρνει και θετικά αποτελέσματα για τον σατιριζόμενο. Και όχι δεν την πλήρωσε την καταχώρηση. Έρχεται μετά ο ποιητής και λέει: Βρε, Δήμαρχε που θέλεις και εσύ να διασκεδάζεις προφανώς, μετά την παρουσίαση «ΣΤΑΥΡΩΣΙΣ» πας και βάζεις τον Δημάκη Υπεύθυνο νεκροταφείου; Ε καλά. Και Υπεύθυνο και Νεκροταφείου; θα μου πεις ότι όσοι πάνε εκεί, ό,τι είχαν να πουν, το είπαν. Και ο Δημάκης δεν μιλάει και πολύ έτσι και αλλιώς. Παρόλα αυτά ο Δημάκης με εντολή Δημάρχου είναι Υπεύθυνος για τα εξής:
Αρμόδιος για την εποπτεία της λειτουργίας του Δημοτικού Κοιμητηρίου, των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), καθώς και της Επικοινωνίας με τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια των Ναών της πόλης. Μην ξεχνάμε τις Δημόσιες Σχέσεις της Τοπικής της Νέας Δημοκρατίας αλλά και την συμμετοχή του ως εκλεγμένο μέλος στην Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Νέας Σμύρνης. Και φυσικά Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Σμύρνης. Άντε και καλό βιογραφικό, έτσι χτίζονται οι καριέρες.
Σημείωση: η Πρώτη ενέργεια του Δημάκη ως Επικεφαλής του Νεκροταφείου ήταν να κλείσει την δεύτερη είσοδο. Ίσως φοβήθηκε μήπως είναι και έξοδος…

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: