Αρθρογραφία


Μικρά Προαύλια Και Μεγάλα Δάνεια «Διαλέγει» Η Δημοτική Αρχή

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 23/07/2016

Στο δημοτικό συμβούλιο του Ιουνίου επανήλθε το θέμα του 6ου – 9ου Δημοτικού Σχολείου της Νέας Σμύρνης, με το Γραμματέα να διαβάζει επιστολή διαμαρτυρίας περί επικινδύνων κατασκευών και με εκπροσώπους του σχολείου να παραβρίσκονται και να τοποθετούνται επί του θέματος το οποίο μάλιστα βρισκόταν και στην ημερήσια διάταξη.

Δεν υπάρχει χώρος για τα παιδιά
Στην επιστολή οι ενδιαφερόμενοι έθεσαν τις αντιρρήσεις τους τόσο για τις επερχόμενες προσθήκες 2 αιθουσών όσο και για την επερχόμενη προσθήκη της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, θεωρώντας, μεταξύ άλλων, ότι θα μειωθούν σημαντικά οι ελεύθεροι χώροι τόσο μπροστά όσο και πίσω από το σχολικό κτήριο, τονίζοντας και την ενόχληση της παιδαγωγικής κοινότητας. Πρόσθεσαν δε πως όλοι οι ενδιαφερόμενοι σύλλογοι είναι ενάντια στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής.  Να σημειωθεί ότι για πολλά χρόνια τώρα το συγκεκριμένο σχολείο ζητάει, μια και δεν διαθέτει, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
Στην τοποθέτησή του ο Αντιδήμαρχος παραδέχθηκε τις διαχρονικές συζητήσεις και το πρόβλημα που δημιουργείται με την επερχόμενη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ενημερώνοντας το Σώμα πως το γειτονικό κτήριο του Σώματος Προσκόπων είναι διατεθειμένο να παραχωρεί προς χρήση και το δικό του προαύλιο χώρο. Θεώρησε δε ότι κάθε δυνατή διαβούλευση έχει πλέον εξαντληθεί τονίζοντας ότι όλα τα έγγραφα είναι διαθέσιμα. «Υπάρχει πρόβλημα γενικότερα στην πρωτοβάθμια και προσπαθούμε» δήλωσε ο Συρίγος.
Η πρόεδρος του Συλλόγου των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σχολίασε εύστοχα τόσο το διαχρονικό κτηριακό ζήτημα όσο και ότι «διαβούλευση σημαίνει σύγκληση και όχι απλά διάλογος», ζητώντας παράλληλα ένα νέο σχολείο και μεταξύ άλλων να μην προχωρήσει η συγκεκριμένη πρόταση.
Εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων του σχολείου η εκπρόσωπος ζήτησε να δοθούν οι μελέτες στους ενδιαφερόμενους, πράγμα που δεν έχει γίνει, τονίζοντας το διπλασιασμό των μαθητών τα τελευταία χρόνια.
Ο Δημήτρης Πανταζής θεώρησε «lifting» τις προτεινόμενες λύσεις και σχολίασε πως λάθη και παραλήψεις του παρελθόντος διόγκωσαν σήμερα τα προβλήματα, συμφωνώντας πως η ανάγκη νέου σχολείου είναι επιτακτική.
Ο Κουτελάκης θεώρησε πως ένα νέο σχολείο στην πόλη είναι μεν αναγκαίο, αλλά δεν θα λύσει το πρόβλημα στο 6ο Δημοτικό, για να ακούσει προφανώς από αρκετούς πως αλλάζουν τα όρια και φυσικά οι κατανομές. Διευκρίνισε βέβαια πως και οι 3 αίθουσες είχαν παλαιότερα γίνει δεκτές – το αίτημα ήταν από μέρους τους – από την τότε εκπαιδευτική κοινότητα και τους τότε αντίστοιχους συλλόγους. Η παράταξή του τοποθετήθηκε υπέρ των δύο αιθουσών και επιφυλάχτηκε για την ΑΠΧ (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων).
Η «Στροφή» θεώρησε πως και η Δημοτική Αρχή και το δημοτικό συμβούλιο ευθύνονται για τη διαχρονική έλλειψη σχεδιασμού εκπαίδευσης – κτηριακού, προσθέτοντας πως δεν γίνεται η εκπαιδευτική κοινότητα να βρίσκεται απέναντι ακόμη και σε βραχυπρόθεσμους σχεδιασμούς. Το θέμα έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη τη «Στροφή» πράγμα που, κατά τον Παναγιώτη Πάντο, βρίσκει κλειστά αυτιά και κλειστό Δήμο.
Τα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης εντόπισε και ο Άγγελος Βρεττός, προσθέτοντας πως το ζήτημα δεν αντιμετωπίσθηκε ούτε πολιτικά σε βάθος από την παραταξιακή επιτροπή, ενώ ζήτησε ανοιχτή ημερίδα για τα θέματα παιδείας – κτηριακού.
Η «Πόλη Ανάποδα» θεώρησε ότι ο Δήμος καθυστερεί σκόπιμα για να αλλάξουν οι ανάγκες, όπως και άλλαξαν από το 2012 που πρώτο αναδείχθηκε το θέμα.  

Προχωράμε
λέει ο Δήμαρχος
Ο Δήμαρχος στη σύντομη τοποθέτησή του καλύφθηκε φυσικά από τον Αντιδήμαρχο. Η εισήγηση ψηφίστηκε από τη δημοτική αρχή και την Ποιότητα Ζωής του Κουτελάκη. Η υπόλοιπη αντιπολίτευση πλην Γρηγοράκη καταψήφισαν την πρόταση του Δημάρχου. Πρόταση του Αγγέλου Βρεττού για ανοιχτή συζήτηση περί παιδείας καταψηφίστηκε πλειοψηφικά με αρκετούς συμβούλους να βρίσκουν την πρόταση «άνευ ουσίας».

Πριν την ημερήσια διάταξη η πρόεδρος διάβασε επιστολή διαμαρτυρίας της ΕΣΗΤΛΣΥΜ με τον Κούπα να «προσπαθεί» να μην διαβαστεί και την πρόεδρο να επιμένει, όπως φυσικά προβλέπεται. Για την επιστολή και τις αντιδράσεις υπάρχει αναλυτικό θέμα σε αυτό το τεύχος.
Την έκτακτη αναμόρφωση εσόδων – εξόδων του Πολιτιστικού ψήφισε μόνο η συμπολίτευση.

Θα μας αλλάξει
τα φώτα ο Τζουλάκης
Ο Δήμαρχος ζήτησε, λόγω παρουσίας του μελετητή – μελέτη που στοίχησε κατά τη «Στροφή» 20,000 ευρώ – το 15ο Θέμα της Αναβάθμισης οδο-φωτισμού να προηγηθεί, η  αντικατάσταση δηλαδή σε όλη την πόλη λαμπτήρων με αντίστοιχους led και η χρηματοδότησή τους. Ο Δήμος σήμερα σύμφωνα με τη μελέτη πληρώνει στη ΔΕΗ πάνω από 600.000 ετησίως, με το εγχείρημα να αποφέρει περίπου 35% μείωση, χωρίς φυσικά να υπολογιστεί το κόστος του που ανέρχεται στα 1.800.000 ευρώ.  Η παρουσίαση αλλά και η εισήγηση κατέληξε στη χρηματοδότηση και όχι στη χρήση ιδίων πόρων που ως γνωστόν υπάρχουν και «λιμνάζουν» έντοκα σε κάποια τράπεζα. Η επιλογή – εισήγηση ήταν για 75% έντοκος δανεισμός με 6% τόκο και 25% ίδια κεφάλαια με χρόνο παράδοσης 2 έτη.

Εύλογες απορίες
από «Στροφή»
Η «Στροφή» σχολίασε την άρνηση χρήσης ιδίων κεφαλαίων του Δήμου αλλά και την απόρριψη της τμηματικής εφαρμογής της αναβάθμισης, ενώ πρότεινε τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που κατά τον Πάντο είναι η ιδανική λύση, εάν δεν χρησιμοποιηθούν ταμειακά διαθέσιμα του δήμου. Ο μελετητής δεν απέκλεισε φυσικά καμία από τις λύσεις αυτές.
Η Ποιότητα Ζωής θεώρησε λάθος την προϋπόθεση να μην χρησιμοποιηθούν ιδία κεφάλαια συμφωνώντας και στη γενικότερη προσέγγιση της «Στροφής» επί του θέματος, ζητώντας παράλληλα και ένα διάγραμμα εκροών αλλά και «αποταμιεύσεων» σε ετήσια βάση, προτείνοντας τελικά τη χρήση ιδίων πόρων του Δήμου.  

Ο Κούπας συγκίνησε με το «τέλος του κόσμου»
αλλά υποθετικά
Ο Κούπας «συγκίνησε» με την τοποθέτησή του – με τα 10 εκ. στην τράπεζα βέβαια – εξηγώντας, με πολλές αυθαίρετες μελλοντικές υποθέσεις, γιατί δεν επιθυμεί χρήση ιδίων πόρων. Φυσικά επέμεινε στη σύμπραξη με τον ιδιώτη απευθυνόμενος «κατά λάθος» στον Κουτελάκη. Φυσικά κανείς δεν κατάλαβε – γιατί κανείς δεν απάντησε – ποιο πρόβλημα υπήρχε με την πιθανή χρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και με τη λογική ότι υπάρχουν άμεσα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η όποια χρηματοδότηση θα ήταν πολύ πιθανόν χαμηλότερου κόστους.
Η «Στροφή» κατέθεσε δική της πρόταση, ενώ ο Δήμαρχος δήλωσε πως «αν ψάξουμε να βρούμε ποιος θα έχει το καλύτερο επιτόκιο, το έργο αυτό δε θα γίνει ποτέ». Large ο Δήμαρχος, αρκεί να γίνει το έργο. Λεφτά υπάρχουν, αλλά όταν κόβουν και κανένα 500αρικο από τους πολιτιστικούς συλλόγους το λένε «οικονομία».  Άλλωστε είναι γνωστή η «ευαισθησία» του Δημάρχου στο φωτισμό…
Η πρόταση της «Στροφής» για καλύτερη παρουσίαση και έρευνα χρηματοοικονομική δεν έγινε αποδεκτή, καθώς η δημοτική αρχή αρνήθηκε να διερευνήσει και να παρουσιάσει καλύτερες πιθανόν λύσεις χρηματοδότησης.

Βρεττός:
Παρακαλώ,
μας ξεχάσατε.
Οι υπόλοιπες επιχορηγήσεις σωματίων ύψους περίπου 30.000 ευρώ πέρασαν άμεσα με την «Εστία» να «προλαβαίνει» να κάνει αίτηση αυτή τη φορά, λαμβάνοντας έτσι 3.000 ευρώ. Είπαμε large ο Δήμαρχος. Ο Βρεττός, όπως κάθε χρόνο, παρακάλεσε να ενισχυθεί ο «Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών» με το Δήμαρχο να αφαιρεί ποσά από άλλους αντίστοιχους συλλόγους ενδιαφέροντος ΚΚΕ για να δώσει στις «Δημοκρατικές Γυναίκες». Ως γνωστόν στο συμβούλιο όποιος «παρακαλάει» με κάποιο τρόπο μπορεί να βοηθήσει στην επιχορήγηση ενός συλλόγου που… ξεχάστηκε. Του χρόνου θα πέσουν πολλά «παρακάλια».

Πέφτει το «Αρτάκης» και βλέπουμε
Στη συνέχεια  εγκρίθηκε η προκήρυξη της κατεδάφισης του Δημοτικού Γυμναστηρίου, χωρίς βέβαια οι εμπλεκόμενοι φορείς, αθλητικοί, κοινωνικοί αλλά και η κοινωνία να γνωρίζει από επίσημα χείλη που θα πάνε οι υπηρεσίες του συγκροτήματος και πόσο – αν βέβαια – ο δήμος θα βοηθήσει τα σωματεία της πόλης να στεγαστούν – όχι τόσο προσωρινά – σε άλλους χώρους. Εδώ θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα για τον Πανιώνιο και το Μίλωνα μεταξύ άλλων, καθώς και για τις κοινωνικές υπηρεσίες  του Δήμου. Που θα πάνε;; Για πόσο καιρό;; Τι έχει προβλέψει ο δήμος;  

Τα υπόλοιπα
Μια σειρά θεμάτων όπως σε κάθε συμβούλιο πέρασαν γρήγορα με αποτέλεσμα για τα τελευταία 20 θέματα να χρειαστεί μια ωρίτσα στα χαλαρά. Είχε πάει και 10 το βράδυ.


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: