Αρθρογραφία


Απο την Δημοσιογραφια στην e-Δημοσιογραφια

Ένωση Συντακτών συντακτική ομάδα | 19/10/2014

Νέος δεν είναι, ωραίος όμως είναι. Ο λόγος για τον Πέτρο Λινάρδο, ο οποίος και βραβεύτηκε για το έργο του στην Δημοσιογραφία από την Ένωση Συντακτών Ηλεκτρονικού Τύπου και Λοιπών Σύγχρονων Μέσων. Η βράβευση του Λινάρδου ήταν και το κλείσιμο της εκδήλωσης με θέμα «Από την Δημοσιογραφία στην e-Δημοσιογραφία», όμως το κείμενο αυτό θα τα παρουσιάσει ανάποδα διότι και η Ένωση Συντακτών ανάποδη είναι όσον αφορά σε αυτό που λογίζεται σύγχρονη δημοσιογραφία. Τον Πέτρο Λινάρδο, τον προλόγισε ο Ανδρέας Λεκάκης, αθλητικογράφος – την εκπομπή του μπορείς να παρακολουθήσεις στο www.nstv.gr/radiostring κάθε Τετάρτη 5 με 7 το απόγευμα. Την τιμητική πλακέτα, παρέδωσε ο Γιώργος Λεκάκης –ιστορικός και δημοσιογράφος. «Γηράσκω αεί διδασκόμενος και το διδασκόμενος αφορά μια νέα πραγματικότητα, που εγώ δεν την ζω αλλά ο αντίκτυπός της είναι κοντά μου: είναι η ηλεκτρονική δημοσιογραφία. Είναι ένας χώρος σχετικά νέος για την Ελλάδα με άπειρα προβλήματα, αλλά και με άπειρες προοπτικές και χαίρομαι τους ανθρώπους σε αυτήν την αίθουσα που προσέγγισαν με τόση διαύγεια και ακρίβεια αυτά τα προβλήματα […] Η δημοσιογραφία έπαψε πια να περνά από του παλιού τύπου καλούπια και έχει ανοίξει άλλα φτερά, που την οδηγούν πολύ ψηλά με όλους τους κινδύνους που συμπεριλαμβάνει η πτήση του Ικάρου. Όσοι παραβρεθήκατε, ελπίζω αυτήν την νέα δημοσιογραφία να την κρίνετε, όχι τόσο με επιείκεια αλλά με σωστό τρόπο», είπε ο Πέτρος Λινάρδος και συγκίνησε τους παρευρισκόμενους, καθώς στον σκοταδισμό που έχουν επιβάλλει οι προηγούμενες γενιές ακόμα υπάρχουν σεβαστοί γέροντες που αντιστέκονται στις αραχνιασμένες αντιλήψεις. Εύγε Πέτρε Λινάρδε! Η Εριέλλα Χρυσού, πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών, δεσμεύτηκε και ανήγγειλε ότι κάθε χρόνο η Ένωση σκοπεύει να βραβεύει και έναν δημοσιογράφο για το έργο του και την προσφορά του
Τελευταίος ομιλητής της εκδήλωσης, ήταν ο Πέτρος Περιμένης, οικονομολόγος και μέλος της Ένωσης Συντακτών και ένας από του ιδρυτές της διαδικτυακής τηλεόρασης της Νέας Σμύρνης – www.nstv.gr Ανέφερε ότι μαζί με την ομάδα που ασχολήθηκαν δημοσιογραφικά με την καθημερινότητα της Νέας Σμύρνης, ότι άρχισαν και αυτοί ανάποδα διότι είδαν το προφανές, «στην σύγχρονη εποχή καταλάβαμε ότι το χαρτί είναι νεκρό, χρειάζεται κάποιος να το τυπώσει, κάποιος να το διανείμει, κάποιος να το διαβάσει και δεν ξέρεις τι διαβάζει. Είδαμε ότι το ίντερνετ είναι εκείνος ο χώρος ο οποίος μπορεί να αναπτυχτεί γρήγορα και αυτό το είδαμε το 1999, με την ομάδα που από τότε έχει μεγαλώσει». Η ενημέρωση και ο σχολιασμός είναι στην ίδια κατηγορία, επεσήμανε, και αυτό ονομάζεται δημοσιογραφία. Κατά αυτόν τον τρόπο, η ομάδα στην οποία ανήκε και ο Περιμένης, έδωσε όλη την βαρύτητα στο φατσοβιβλίο – το Facebook- ώστε πρώτα να δημιουργηθεί κοινό. Και καλά έκαναν, διότι όπως αποδείχθηκε αργότερα δεν έχει σημασία πόσο ωραία τα γράφεις αλλά πόσο και ποιο κοινό απευθύνεσαι. Έτσι απέκλεισαν ανθρώπους πάνω από 40 χρονών, αφενός διότι δεν είχαν επαφή με την τεχνολογία, αφετέρου επειδή δεν ήθελαν να μάθουν να έχουν σχέση. Όμως η πραγματικότητα τους ξεπέρασε. «Εμείς εκεί θα επενδύσουμε, στα 16 και κάτω. Ένα κοινό δύσκολο που κανένας δεν το λαμβάνει υπόψη του διότι “είστε μικροί δεν ξέρετε”, η κλασσική προσέγγιση του παλιού». Με μια καμερούλα βγήκαν στον δρόμο και έκαναν ρεπορτάζ. Με τον ίδιο τρόπο ομιλίας και έκφρασης, όχι ως είδηση αλλά ως μια πραγματικότητα που ο καθένας βίωνε. Ο Περιμενης συνέχισε με την ιστορία του www.nstv.gr και του Προφήτη, το ενημερωτικό έντυπο που εκδίδει η Ένωση Συντακτών και μπορείς να την διαβάσεις και ηλεκτρονικά στο www.dhmosiografos.gr. Επιγραμματικά, αναφέρθηκε και στην μήνυση Στέφου, που προσπαθεί να ποινικοποίηση την δημοσιογραφία και την ελευθεροτυπία με αγωγή στην οποία ζητάει 600.000 ευρώ, ενώ κλείνοντας κάλεσε όποιον θέλει να γράψει «τον πόνο του», να γίνει μέλος της Ένωσης για να μπορέσει να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς περιορισμούς και καθωσπρεπισμό. Κλείνοντας, παραδέχτηκε ότι οι συντάκτες της Ένωσης, δεν είναι οι πρωτοπόροι της ελευθεροτυπίας στην Νέα Σμύρνη. Υπήρξε την δεκαετία του 50,ενας Νεοσμυρνιός δημοσιογράφος, ονόματι  Μορφέτας, ο οποίος εξέδιδε την εφημερίδα «Το Πυροφάνι», μηνιαία, πανελλαδικής κυκλοφορίας. Δίπλα στην λεζάντα έγραφε «Τούτο δω το πυροφάνι, όλους τους βυθούς του φτάνει και φωτίζει τα θολά όπου κρύβονται πολλά» και αυτό ήταν μια πληροφορία που έλαβε από τον φίλο του Γιώργο Σιότροπο, πρώην δήμαρχο Νέας Σμύρνης.    
Επιστολή απέστειλε ο Πέρης Χαλάτσης, δημοσιογράφος και διαχειριστής του site now24.gr, η οποία αναγνώστηκε
Η Ειρήνη Βανταράκη μίλησε για την κρίση στο χώρο της δημοσιογραφίας, κρίση οικονομική αλλά και ηθικών αξιών,  ενώ θεώρησε πως οι παρούσες εργασιακές συνθήκες των ανθρώπων που ασχολούνται με την ενημέρωση είναι δύσκολες και με περιορισμένες δυνατότητες αναγνωσιμότητας από τα κλαδικά συλλογικά όργανα.
Ο Γιώργος Λεκάκης προσέγγισε το θέμα με μεγαλύτερη απλότητα, προσθέτοντας προσωπικές του εμπειρίες που χαρακτήρισαν τη δημοσιογραφική του πορεία έως και σήμερα. «Η παραδοσιακή δημοσιογραφία είχε ωραίες στιγμές. Λεγόταν εφημερίδα, ραδιόφωνο, περιοδικό και τότε οι δημοσιογράφοι ήταν όλοι μαζί, στον ίδιο χώρο. Σήμερα κάτι που μπορεί να είναι είδηση δεν έχει το ζύμωμα και την ψυχική επαφή μεταξύ συναδέρφων.» Κλείνοντας, τόνισε πως η δημοσιογραφία πρέπει να έχει στόχο και τον πολιτισμό, ενώ η μετάδοση της είδησης αποτελεί ευθύνη αλλά και είδος διδασκαλίας από το δημοσιογράφο στον αναγνώστη.
Η Τάνια Ιακωβίδου χαρακτήρισε ιδιαίτερη την πρόσκληση, καθώς της δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσει για τη δουλειά της, συνοψίζοντας είκοσι χρόνια εργασίας σε λίγα λεπτά ομιλίας και τονίζοντας πως «η δημοσιογραφία είναι ένα μικρόβιο και δεν σε εγκαταλείπει ποτέ». Κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν, αναφέρθηκε στον έντυπο τύπο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, ενώ φυσικά δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί και να περιγράψει τις αλλαγές των συγκεκριμένων πιο παραδοσιακών μέσων στη σημερινή εποχή που κυριαρχεί ο ηλεκτρονικός τύπος σε όλες τις μορφές.
Ο Γραμματέας της ΕΣΗΤΛΣΥΜ, Παναγιώτης Κωνσταντινίδης άνοιξε την εκδήλωση παρουσιάζοντας συνοπτικά τους σκοπούς και τα μέσα της Ένωσης, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η Πρόεδρος της ΕΣΗΤΛΣΥΜ, Εριέλλα Χρυσού.

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: