Αρθρογραφία


Κοινωνικό μέρισμα 2021: Πώς και με ποια ονομασία θα καταβληθεί φέτος

Ελπίδα Ρεβογέδο | 16/11/2021

Ορθάνοικτο είναι το ενδεχόμενο - αν και δε θα ονομάζεται κοινωνικό μέρισμα - να καταβληθεί εφάπαξ ενίσχυση στο τέλος του έτους, σύμφωνα με ανώτερη κυβερνητική πηγή. Η ενίσχυση δε θα λέγεται «μέρισμα», καθώς λόγω της πανδημίας έχει σημειωθεί θηριώδες έλλειμμα, αλλά θα δοθεί με την ονομασία «μέτρα έκτακτης ανάγκης».

Παρά το έλλειμμα στο 10μηνο καταγράφεται υπέρβαση φορολογικών εσόδων ύψους 1,2 δισ. ευρώ, και συγκράτηση δαπανών κατά 390 εκατ. ευρώ που επιτρέπει να δοθεί η οικονομική ενίσχυση. Υπενθυμίζεται ότι έχει ανακοινωθεί ήδη πως προσαυξάνεται στο διπλάσιο για το Δεκέμβριο η μηνιαία εισοδηματική ενίσχυση για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ).

Για πρώτη φορά θα υπάρξει σύσταση στις επιχειρήσεις να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στην τιμολογιακή τους πολιτική, δηλαδή να απορροφήσουν το κόστος από τις αυξήσεις στην ενέργεια, με τη βάσιμη προσδοκία ότι έρχονται καλύτερες ημέρες και να αποφευχθούν πληθωριστικές πιέσεις. Ενώ ανοικτό μένει το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στήριξης, πέρα από την πεντάμηνη απαλλαγή τους από τις χρεώσεις ΥΚΩ στο ρεύμα.

Όσον αφορά το επίδομα θέρμανσης έχει ήδη ανοίξει η ειδική πλατφόρμα και για πρώτη φορά θα πάρουν επίδομα θέρμανσης και οι κάτοικοι σε Κοζάνη, Σέρρες, Φλώρινα, Πτολεμαϊδα οι οποίοι ως τώρα καλύπτονταν από την τηλεθέρμανση.

Πηγή


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: