Αρθρογραφία


Περιβαλλοντικές Προτεραιότητες & Οικονομία στην Κατανάλωση Ενέργειας από το Δήμο Νέας Σμύρνης

Χρηστάκης Μιχάλης | 30/09/2022

Περιβαλλοντικές Προτεραιότητες & Οικονομία στην Κατανάλωση Ενέργειας

από το Δήμο Νέας Σμύρνης

 

Γράφει ο Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης*

Με το ξεκίνημα της νέας χιλιετίας διαπιστώθηκε η στροφή σε μια περισσότερο πράσινη οικονομία, σε μια πράσινη ημερήσια διάταξη (greenagenda) σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Αυτή η κεντρική στρατηγική κατεύθυνση οδήγησε στην αντίστοιχη διαμόρφωση μιας πράσινης πολιτικής και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αρχικά στο πεδίο της καθαρής πόλης και της διαχείρισης της καθαριότητας και μετέπειτα στην απόφαση για μια σειρά από περιβαλλοντικές προτεραιότητες στην πλειονότητα από τα πεδία δράσης της δημοτικής αρχής. Τα πιο πρόσφατα μάλιστα πεδία δημοτικής δράσης στην κατεύθυνση αυτή είναι: οι Γωνιές Ανακύκλωσης και τα Πράσινα Σημεία, αλλά και η συνολική αναδιαμόρφωση της τοπικής πολιτικής για Κυκλική Οικονομία.

Οι εξελίξεις όμως στην Ουκρανία με την πολεμική σύρραξη με τη Ρωσία οδήγησαν επιτακτικά σε μια αλλαγή προτεραιοτήτων στην ημερήσια διάταξη με την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας να έρχονται πλέον σε πρώτη προτεραιότητα πολιτικής. Να σημειωθεί δε ότι υποχωρεί και η προτεραιότητα για την παραγωγή ‘καθαρής’ ενέργειας (από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – ΑΠΕ) με την κάλυψη των αναγκών ενεργειακής κατανάλωσης από οποιαδήποτε πηγή παραγωγής.

Αυτή η αλλαγή, οδηγεί επιτακτικά σε μια στροφή στην οικονομία κατανάλωσης ενεργειακών πόρων και στο σχεδιασμό και άμεση υλοποίηση διαφοροποιημένων πολιτικών στις δημόσιες, αλλά και στις τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές. Σήμερα, χρειάζεται μια νέα πολιτική κατανάλωσης ενέργειας για τα δημόσια κτίρια, τις υποδομές πολιτισμού και αθλητισμού, για τα Σχολεία, για τους Παιδικούς – Βρεφικούς Σταθμούς, για τον Οδικό Φωτισμό και για τις άλλες ενεργοβόρες καταναλώσεις σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο. Αυτή, η νέα πολιτική πρέπει να επικεντρώνεται στην έννοια της οικονομίας και της χρηστής διαχείρισης και όχι απλά στην περικοπή. Βέβαια, σε όποιο πεδίο η κεντρική διοίκηση ή η τοπική αυτοδιοίκηση έχει προχωρήσει σε ενέργειες και αλλαγές, αυτό σήμερα κρίνεται ως ιδιαίτερα θετικό, καθώς αποδεικνύεται ότι ο προγραμματισμός είναι πάντοτε κρίσιμος και χρήσιμος, ενώ είναι καλό να αποφεύγεται η διαχείριση κρίσεων. Αυτή είναι και η λογική του προγραμματισμού από τον Προμηθέα και όχι από τον Επιμηθέα.

Πρωτοβουλίες & Πρωτοπορία της Νέας Σμύρνης

Η Δημοτική Αρχή της πόλης της Νέας Σμύρνης σε αγαστή συνεργασία με τις δημοτικές υπηρεσίες, σε πλήρη ανταπόκριση στις προκλήσεις των καιρών και με κεντρικό τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της πόλης, με μέριμνα και προγραμματισμό προχώρησε σε μία σειρά ενεργειών για την εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων, και συγκεκριμένα:

  • Αντικατάσταση του οδικού φωτισμού της πόλης με LED - ένα έργο που ολοκληρώθηκε πρόσφατα με σημαντική οικονομία πόρων συμβάλλοντας στη δαπάνη που έχει προκύψει.
  • Σύνδεση των σχολικών υποδομών με φυσικό αέριο και πρόσφατα η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων της πόλης μας μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020» και το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης ΑΤ06 «Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Αστικής Αναβάθμισης Δήμου Νέας Σμύρνης», που έχουν ήδη ξεκινήσει  οι διαδικασίες τους.
  • Επέκταση δικτύου φυσικού αερίου για οικιακή χρήση σχεδόν στο σύνολο της πόλης.
  • Σύνδεση των εγκαταστάσεων του δημοτικού κολυμβητηρίου με χρήση φυσικού αερίου και αξιοποίηση ειδικού χρηματοδοτικού πλαισίου για την ενεργειακή του αναβάθμιση.
  • Αύξηση των οχημάτων στις δημοτικές υπηρεσίες που κινούνται με φυσικό αέριο.
  • Υποβολή αιτήματος και αναμονή έγκρισης για την προμήθεια των πρώτων ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Επιπρόσθετα, ο Δήμος Νέας Σμύρνης έχει επιλεγεί να συμμετέχει στο Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης Δημόσιων Κτιρίων (ΗΛΕΚΤΡΑ), του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών μας. Στην ίδια κατεύθυνση, η πρόσφατη μετακίνηση του Δημαρχείου στο κτίριο ΜΙΝΕΤΤΑ έγινε λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός της εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σύγχρονο κτίριο.

 

Εμείς συνολικά ως πολίτες στη Νέα Σμύρνηπρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους στην εργασία, την επιχείρηση και την κατοικία, ως οικιακοί χρήστες και υπεύθυνοι επιχειρήσεων, υιοθετώντας μερικές απλές συνήθειες, που όμως βοηθούν σημαντικά στη μείωση της κατανάλωσης με συνέπεια την οικονομία πόρων.

 

*Πολιτικός & Διοικητικός Επιστήμονας, Δρ. Διεθνών Σχέσεων, Ειδίκευση στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές & Χρηματοδοτήσεις, Γενικός Γραμματέας Δήμου Νέας Σμύρνης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης "Κλεισθένης" (gg@neasmyrni.gr)

 Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: