Αρθρογραφία


Έγκλημα Και Τιμωρία Στο Πάρκο Του Παππά (Χρυσοστομου Σμύρνης)

Αφεντουλίδης Γιώργος | 18/07/2015

του Γιώργου Αφεντουλίδη, Δημοτικού Συμβούλου με την Πόλη Ανάποδα

«Τις πρώτες μέρες του Ιου(ν)λίου, στην πιο ζεστή εποχή του χρόνου, ένας νέος βγήκε κάποιο βράδυ από το μικρό επιπλωμένο δωμάτιο του που βρισκότανε στην οδό»[1] …. αυτό που αντίκρισε του πάγωσε το αίμα… Ένα έγκλημα, ένα προμελετημένο έγκλημα.
Έγκλημα γιατί το Πάρκο του Παππά ήταν το τελευταίο κομμάτι γης που είχε μείνει στην Ν Σμύρνη, από την παλιά πόλη, την προσφυγική κηπούπολη Ν Σμύρνη. Διαμορφώθηκε 80 και πλέον χρόνια πριν, πολλά χρόνια πριν από την Κεντρική Πλατεία.  “Άλσος Μικρασιατικής Μνημοσύνης” το λέγανε. Αφιερώθηκε στον μητροπολίτη και μάρτυρα του 1922 Χρυσόστομο Σμύρνης... «ώστε ο εισερχόμενος στην προσφυγική συνοικία να αντιλαμβάνεται το χαρακτήρα της νέας πόλης» (WIKIPEDIA). Αντιστάθηκε και απαξιώθηκε για χρόνια από τις δημοτικές αρχές που στα χέρια τους η κηπούπολη μας  μεταλλάχτηκε βίαια στην πιο πυκνοκατοικημένη συνοικία της Αττικής.  Και φυσικά η τραγική ειρωνεία του εγκλήματος στο Πάρκο του Παππά, είναι πως οι ίδιοι άνθρωποι που με τις πολιτικές τους οδήγησαν την γειτονιά όπως έχει σήμερα (πραγματικά άλλη μεγάλη κουβέντα), εκτέλεσαν εν ψυχρώ με την «ανακαίνιση» τους το παλιό, ταλαιπωρημένο, απαξιωμένο και  όμορφο Πάρκο του Παππά. Μιλάμε φυσικά για Δήμαρχο Τζουλάκη, αντιδήμαρχο Κονιδάρη, τότε στην παρέα ήταν και ο Γ. Κουτελάκης και άλλοι.
Έγκλημα. Και τι είναι το έγκλημα; Για να δούμε. Πριν την «ανακαίνιση» είχαμε μετρήσει στο Πάρκο 152 μεγάλα δέντρα. Λίγους μήνες πριν μετρήσαμε, με τα τσουρούτικα μαζί,  κάπου 97-100 δέντρα. Αναρωτιέμαι στην πόλη (Αθήνα) με το μικρότερο ποσοστό κατά αναλογία κατοίκων σε πράσινο. Στην Αθήνα αναλογούν 3,5τμ πρασίνου ανά κάτοικο, όταν το επιτρεπτό όριο για πόλεις της ΕΕ είναι τα 9,5τμ πρασίνου (Παρίσι 16 τμ/κατ., Βερολίνο 28 τμ/κατ.).  Πια αλήθεια, η προτεραιότητα μιας δημοτικής αρχής μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, όταν πρέπει να αναπλάσει πάρκο; Τελικά το νέο έργο είναι γεμάτο υπόγεια «μπετά», για να κρατηθούν τα πρανή και να κατασκευαστούν οι πολλές πλαϊνές αδιέξοδες!!! είσοδοι στο Πάρκο.  Αυτή η καταστροφή του πανέμορφου, πυκνού και υψηλού πράσινου  του παλιού Πάρκου ήταν άραγες στην μελέτη που ενέκριναν;
Έγκλημα; Η μελέτη εγκρίθηκε το 2009 και δημοπρατήθηκε για  2.800.000 ευρώ. Κατασκευάστηκε 5 χρόνια μετά (2014-2015) που η κρίση έχει ρημάξει τα πάντα, χωρίς ανακοστολόγηση, με τιμές 2009!!!  Από τα 2.800.000 ευρώ, υπολογίζεται πως σε μεροκάματα δεν πήγε ούτε το ένα έβδομο του ποσού. Τα χοντρά δηλαδή πήγαν σε εργολάβους και προμηθευτές.  Τα χρήματα ήταν από ΕΣΠΑ …… και τι λέμε τώρα… έπεσαν σαν τα λιγούρια στο ψαχνό. Είναι θέμα τιμής για κάθε τιμώμενο από τις εκλογικές διαδικασίες  μέλος του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ, κατά την διάρκεια της θητείας του σε δημόσιο αξίωμα, να πάρει ένα ΕΣΠΑ. Ξέρετε τα ΕΣΠΑ πάνε στα παιδιά τα προνοητικά, τα νοικοκυρεμένα, που έχουν ώριμες μελέτες. Δεν πάνε στον Δήμο που τα έχει ανάγκη, πάνε στους αετονύχηδες που είναι έτοιμοι να τα αρπάξουν και έχουν και τα μέσα . Τι και αν προορίζεται το ΕΣΠΑ για καταστροφή! Το χρήμα φίλοι και φίλες…
Έγκλημα αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό;  Ένα απλοϊκό σχέδιο, με έναν κεντρικό άξονα πάνω σε τεχνητά πρανή, με κατεύθυνση από Συγγρού προς Εστία Ν. Σμύρνης ή τούμπαλιν. Δεξιά όπως βλέπεις από Συγγρού το μπικοτογλυκό (κομμένα μάρμαρα) και αριστερά το «σουηδικό γκαζόν». Στην είσοδο από Πλαστήρα, έχουμε οχυρωματικά έργα για αντιμετώπιση πιθανής εισβολής από την Καλλιθέα και από πίσω ένα σιντριβάνι υπερπαραγωγή, που ευχόμαστε στους προύχοντες, στα εγκαίνια….. με τις μεγάλες τους στολές ντυμένοι …. να παίξουνε μες στην μακάρια αμάθεια τους, μπουγέλα στα νερά του!
Έγκλημα; Νέα  Σμύρνη, Ιούνιος 2015.  Άνοιξε το νέο Πάρκο στο κοινό χωρίς να έχει καμία σήμανση για ΑΜΕΑ. Για τυφλούς τίποτα, για αμαξίδια Γολγοθάς να βρεις το ταπεινωτικό πορτάκι. Όμορφος κόσμος αγγελικά πλασμένος με 2.800.000 γρόσια. Ντροπή τους. Απαγορεύονται επίσης τα ζώα, τα ποδήλατα τα ρόλλερ. Επιτρέπονται…  μόνο πιτσιρικάδες με τάμπλετ… Για τα ζώα δεν ξέρω. Άλλωστε είναι εμφύλιος. Ζώα αποφασίζουν και απαγορεύουν σε άλλα ζώα να μπούνε στο Πάρκο.  Θα πρότεινα να συνοδεύουμε  τα κατοικίδια μας καθημερινά στο Πάρκο. Το λέει και ο νόμος 4235/2014. Καταλαβαίνετε. Και για τα ποδήλατα. Με τρακτέρ μπορεί να γίνει σούπερ πίστα ποδηλάτου στο σουηδικό γκαζόνε…. Τι δεν καταλαβαίνετε;
Μιλάνε και για γλυπτοθήκη. Πάντως τα γλυπτά δεν τα μετακίνησαν. Ρούπι μιλάμε. Μάλλον δεν τα είδαν καν!
Και τα ατού της ανάπλασης. Έλα ντε; Θα φτάσουμε….

Προμελετημένο έγκλημα;
 Ότι διαβάσατε το είχαμε καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο με Δήμαρχο Τζουλάκη, πολλούς μήνες πριν το έργο να ξεκινήσει. Η ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ,  η λαϊκή συνέλευση Ν. Σμύρνης, κάτοικοι, (στην αρχή στήριζε και η ΣΤΡΟΦΗ) έκαναν ότι ήταν δυνατόν για να σταματήσουν το έργο. Πέσαμε πάνω σε «οργανωμένη μαφία». Όλα μπλοκαρισμένα. Η αστυνομία μας τραβολογούσε στο τμήμα σαν εγκληματίες, η εισαγγελία έκανε την πάπια και μας παρέπεμψε ξανά να πάμε να...«παραδοθούμε» στην αστυνομία. Η πολεοδομία θα έκανε αυτοψία σε κάνα μήνα... Καλολαδωμένο σύστημα, οργανωμένο το μπουρδέλο. Που να νικήσεις! Έπρεπε να σταματήσουμε τις μπουλντόζες επί τόπου. Αυτό δεν έγινε και έγινε το Πάρκο και δυστυχώς δικαιωθήκαμε.  

Η τιμωρία
Όταν μέσα στην τέχνη βλέπεις την τιμωρία, τότε μιλάμε για τραγωδία. Τα «καλλιτεχνικά» ατού του νέου Πάρκου είναι τρία. Το σκουριασμένο τσίγκινο αυλάκι που τρέχει υπερυψωμένο όλον τον κεντρικό άξονα, ο σκουριασμένος τσίγκος ως επένδυση σε όψεις και αντικείμενα του νέου Πάρκου και το μεγαλύτερο σε μήκος παγκάκι (μπορεί και 200μ) επί της οδού Αγίας Φωτεινής. Το παγκάκι βλέπει στον δρόμο και στις απέναντι (15 μέτρα απόσταση) πολυκατοικίες. Έεεε μαντάμ ε και μουσιού, ο κόσμος έχει ανάγκη να βλέπει πράσινο στην τσιμεντούπολη. Τι ακριβώς θέλει να πει ο ποιητής με την υλοποιημένη του πρόταση?  Και τα ξύλα για να κάθεσαι στο μέγα παγκάκι έχουν τοποθετηθεί σαν αγκάθια σε σαβάνα. Πρωτοπορία λέμε! Τόσο σε επίπεδο κατασκευαστικής τέχνης και τεχνικής,  όσο και σε επίπεδο νοημάτων που μπορεί να φέρουν κατασκευές και υλικά σε ένα σχέδιο ανάπλασης δημόσιου χώρου…  αποτύχατε. Και η αποτυχία σας είναι η Τιμωρία που έχει συλλογικό χαρακτήρα και πρέπει να την βιώσουμε όλοι στο πετσί μας. Είτε μας αρέσει, είτε δε μας αρέσει. Και ξέρετε το πιο θλιβερό σε αυτήν την ιστορία είναι πως θα υπάρχει αυτός ο σκουριασμένος τσίγκος, να μας θυμίζει πως ένα σκουριασμένο σάπιο σύστημα εξουσίας οδηγεί και την τέχνη που προσπαθεί να το υπερασπιστεί, στο κατήφορο. Δυστυχώς η πραγματικότητα που βλέπουμε και κατασκευάστηκε, προσβάλει τα μεγέθη, το μέτρο, τις αναλογίες, τον ρυθμό... κάθε αρχιτεκτονικής γλώσσας και λογικής. Αυτό το σκουριασμένο που σιχαίνεσαι να πιάσεις!

Τιμωρία και μνήμη.
Ο τσίγκος, ο σκουριασμένος τσίγκος  είναι το αποτέλεσμα, η αποτυχία της τέχνης, αποτυχία του συστήματος και ένα αποτυχημένο σύστημα είναι ΤΙΜΩΡΙΑ για όσους ζούνε σε αυτό.
 Άντε γιατί θα αρχίσω να μιλάω για καπιταλισμούς ΕΕ και ΝΑΤΟ και άλλους δρόμους…

Μέχρι την ανατροπή
Καλή αντάμωση

[1] Έγκλημα και τιμωρία, Φ. Ντοστογιέφσκι, μετ. Σ. Πατατζής. Εκδ. ΔΕΛΗΧΡΥΣΟΣχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: