Αρθρογραφία


«Όταν Ξέρω Τι Κάνω, Μπορώ Να Κάνω Ό,Τι Θέλω»

Τσιάκου Γεωργία | 22/10/2016

Της Γεωργίας Τσιάκου- Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Αυτοεκτίμησης

Το να βάζει κανείς στόχους είναι μια από τις πιο ευχάριστες διαδικασίες: η αίσθηση του «κάτι καινούργιο ξεκινά» ικανοποιεί την ποικιλία και την έννοια της δέσμευσης μέσα μας σε κάτι συγκεκριμένο , όπως επίσης έχει και την έννοια της κατάκτησης και της προσωπικής ικανοποίησης και εξέλιξης.
Όπως λειτουργεί σε όλα τα πράγματα έτσι και εδώ ο τρόπος που τους θέτουμε και όχι μόνο το αποτέλεσμα καθαυτό , είναι  κομμάτι που καθορίζει την πορεία της έκβασης του, το κατά πόσο θα το καταφέρουμε ή όχι. Με λίγα λόγια, εάν δεν στοχεύω σωστά θα πονέσω. Είναι καλό λοιπόν στο ξεκίνημα της χρονιάς αυτής να βάλουμε στόχους που πληρούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, είναι δηλαδή  συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, εφικτοί, ρεαλιστικοί και χρονικά οριοθετημένοι.  Συγκεκριμένος είναι ένας στόχος για τον οποίο έχω απάντηση στο «τι κάνω; Πώς το κάνω;  Γιατί το κάνω; Πότε να το κάνω;».  Μετρήσιμος λέγεται ο στόχος που μπορώ να μεταφράσω σε αριθμούς πχ “ θέλω να πηγαίνω να περπατάω για 30’ τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα μου” . Εφικτός είναι ο στόχος μου όταν μπορεί να γίνει πράξη σύμφωνα με τα δεδομένα μου π.χ τα χρήματα ή το χρόνο που έχω να διαθέσω, τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μου που ταυτόχρονα θέλω να είμαι συνεπής. Ρεαλιστικός όταν αυτό που στοχεύω δεν βρίσκεται στη χώρα του παραμυθιού αλλά αφορά την πραγματικότητα όπου βρίσκομαι στο εδώ και τώρα στη ζωή μου. Σαφώς και το να ζητάω πράγματα από τον εαυτό μου που έχουν τεράστια απόσταση από το σήμερα που ζω –λες και μπορώ να υπερπηδήσω κάποια στάδια- είναι άδικο, κουραστικό και μη ρεαλιστικό (πολλές φορές φτάνει και στο επίπεδου του αυτοκαταστροφικού μοτίβου). Τέλος ο χρονικά οριοθετημένος στόχος μου με βοηθά να γνωρίζω από πότε μέχρι πότε βρίσκομαι στη διαδικασία να κάνω πράξεις για να τον πετύχω. Χρειάζομαι να γνωρίζω ότι η προσπάθεια μου θα έχει αρχή και τέλος ώστε να συγκεντρώσω όλη μου την προσοχή και την ενέργεια που μπορώ πάνω σε αυτό και να μη μοιάζει σαν «αγώνας δίχως τέλος» , κάτι που υπονομεύει την επίτευξή του στόχου από μόνο του ως συναίσθημα.
 
Παρακάτω θα βρείτε κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν:
 
•  Εκφράστε τον στόχο σας ( πείτε το/ γράψτε το σε ένα χαρτί) με θετική γλώσσα. Μιλήστε για αυτό που “θέλετε να πετύχετε” και όχι για αυτό που “δεν θέλετε να συμβαίνει”. Επιμείνετε σε αυτό ακόμη και αν πάρει λίγο χρόνο στο μυαλό σας να συνηθίσει.
• Όταν βάζετε ένα στόχο φροντίζετε αυτό που θέλετε να αφορά εντελώς δικής σας επιρροής θέματα. Αυτό θα σας βοηθήσει στο να εστιάσετε στο τι μπορείτε να κάνετε εσείς από της δική σας πλευρά στο παρόν.
• Η ευελιξία που κρατάμε καθ’ όλη τη διαδρομή είναι κομμάτι της επιτυχίας μας. Η  πειθαρχία είναι αρετή  αλλά κρατάτε στο νου σας ότι υπάρχουν πάντα παραπάνω από ένας τρόποι να φτάσετε εκεί που θέλετε. Μην παγιδεύεστε στο αρχικό πλάνο.
• Στοχεύστε στη συμπεριφορά και όχι στο αποτέλεσμα! Πολλές φορές χάνουμε χρόνο και ενέργεια επειδή απλά δεν κοιτάμε σωστά: κοιτάμε την έκβαση που θέλουμε και όχι αυτό που έχει σημασία, τις πράξεις δηλαδή που χρειάζεται και τις πράξεις που δε χρειάζεται πλέον να κάνουμε. Όλοι θα θέλαμε το πρόβλημα λυμένο χωρίς κόπο από μεριάς μας .Ένα στόχος χωρίς πλάνο δράσης είναι απλά μια ευχή. Κοιτάξτε κατάματα το τι πρέπει να κάνετε και τι πρέπει να σταματήσετε να κάνετε.
• Μη φοβάστε να θυσιάσετε κάτι και να το αφήσετε στο παρελθόν. Όσο ευχαρίστηση κι αν σας φέρνει μια παλιά συνήθεια, μη φοβηθείτε να την θυσιάσετε  προκειμένου να έχετε αυτό που σας φέρνει μεγαλύτερη ικανοποίηση και εσωτερική γαλήνη. Το ότι κάνατε κάποια επιλογή παλαιότερα σημαίνει ότι πληρούσε κάποια ανάγκη σας τότε. Όμως αλλάζουμε και αλλάζουν και οι ανάγκες μας. Άρα προσπαθήστε να έχετε μια σαφή εικόνα του τι είστε διατεθειμένοι να «δώσετε» προκειμένου να πετύχετε το στόχο σας.
• Βρείτε κάποιον που το έχει καταφέρει ήδη και δανειστείτε την τεχνική του! Όταν θέλετε κάτι, εντοπίστε τον άνθρωπο που μπορεί να λειτουργήσει για εσάς ως πρότυπο, ως είδωλο και μιμηθείτε τον τρόπο που λειτουργεί ως προς αυτό.
•Τέλος: οραματιστείτε το στόχο σας! Αφιερώστε 10’ λεπτά ημερησίως να «δείτε» με την φαντασία σας τον εαυτό σας να «κάνει» αυτό που θέλετε. Κάντε εικόνα π.χ. το να δίνετε μια συνέντευξη για μια δουλειά που σας ενδιαφέρει και να τα πηγαίνετε τέλεια καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής. Ενεργοποιήστε με τη  φαντασία σας όλες σας τις αισθήσεις.
Όταν μιλάμε για στόχους, ο μαθηματικός κανόνας είναι  80% ψυχολογία και 20% πράξεις και τεχνική. Ας παίξουμε λοιπόν ….  
“…Kανένας άνεμος δεν είναι ούριος
εάν δεν ξέρεις σε ποιο λιμάνι κατευθύνεσαι… (Σενέκας) “


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: